Sümegh titka, vagy fiktív történet?

“Eközben egy helyen beszakadt alatta a talaj, így bukkant egy alagútrendszerre vagy labirintusra, amely olyan széles volt, hogy egy teherautó is elfért volna benne. Az alagútban mélyen benyomódva szekérkerék lenyomata is vezetett. Hajtotta a kíváncsiság, hogy beljebb merészkedjen. A földalatti “folyosó” bejáratát is megtalálta, melynek közvetlen közelében hatalmas utazóládákra akadt. A ládák nagyméretű, súlyos edényeket s rengeteg apróbb tárgyat tartalmaztak. Rákérdeztem, hogy a nála levőket ott találta-e. Igennel válaszolt.

Sümegh kalauzolásával egészen a bánya közelében levő hegyig autóztak, ahol nagyon jó út vezetett. … Megmutatta, hol találta meg az alagutat. Közölte azt is, kinézte már a helyet, ahová el akarja rejteni a kincseket. Rám és az autómra lenne szüksége, hogy áthordjunk mindent az alagútból.

Sümegh egyre csak nyugtatgatta társnőjét, hogy nem kell félnie, mindent eltervezett. A sötétben lámpa nélkül is végig tudnak menni a fehérlő sziklák mellett. Ha éjfélkor megkezdik a kincsek áthordását, mire világosodik, nagyobb részt végeznek vele. Katalin döntött: megismételte, nem tudja teljesíteni a kérést. “Igazad van, nem kényszeríthetlek.” – válaszolt lemondóan a fiatal férfi, és még hozzáfűzte: – “Egy kérésem van, soha senkinek ne mondd el, mit tudsz!” Hazafelé tartva azt is megmutatta, hová kívánta volna elrejteni az áthordott kincseket. Sajnálkozott azon, hogy nemigen tud mást, akiben megbízna. Ezért lehet, hogy “aláás” a ládáknak és elsüllyeszti őket a homokos talajban.”

Nagyjából ez a lényege S. Lajosné Katalin elmondása szerint Sümegh neki 1976-ban elmondott szavainak. Döntően az “alagút” s még sok más színes, meseszerű elem miatt én ezt kifejezetten fikciónak véltem eddig. A sajnos 2007-ben elhunyt Katalinnal több újságíró is beszélt. Közülük – úgy látom – Tóth Sándor örökítette meg a legpontosabban a szavait (2004-ben a Zsaru Rendőrségi Magazin, majd az Árgus című folyóirat hasábjain – fentieket tőle idéztem).

 

 

 

Kis túlzással mondhatnám, a sztoriból vagy minden stimmel, vagy semmi sem. Hamarosan kiderül.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s