A Seuso-rejtekhely

Felmerülhet a kérdés, miért nem lelőhelyet írok? Hiszen a régészeti lelet eredeti összefüggéseiben való megtalálásának helyét lelőhelynek hívjuk. Ha a felsősomlyói Havasi Péter 2000-ben Dézsy Zoltánnak kamerába és mikrofonba mondott története nem álomból ered s nem is fikció, akkor egy magyar hadnagy 1944 decemberében oldalkocsis motorkerékpárral hurcolászott olyan tárgyakat, melyek Havasi szerint erősen hasonlítottak a Seuso-kincs darabjaihoz.

oldalkocsis motorkerékpár

Javaslom, most engedjük szabadjára alkotó fantáziánkat! Gondoljuk végig, mi következhet abból, ha pozitív módon állunk a tudósításhoz s nem azzal a szemlélettel nézzük, hogy az eleve komolytalan? Ugyan nincs bizonyítékunk arra, hogy az akkor 13 éves Havasi biztosan a Seuso-kincshez tartozó darabokat látott az oldalkocsiban, de tételezzük fel – egyelőre a szellemi játék kedvéért – hogy igen…

Ez esetben a tárgyakat a hadnagy valahol bepakolta az oldalkocsiba s valamilyen célja volt azzal, hogy odavitte azokat Felsősomlyóra. Talán nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük: meg akarta kérdezni parancsnokát, egy századost, hogy mi legyen velük? A százados úgy döntött, hogy biztonságba kell helyezni az értékes antik ezüsttárgyakat. Ezek Havasi elmondása szerint hat ládányi mennyiséget tettek ki (nem látta a ládákat, csak kihallgatta a kölyök a hadnagy és a százados beszélgetését).

A következő kérdés nyilván az volt: hol lehet biztonságba helyezni a nagy értéket képviselő hat ládányi ezüstöt? Esetleg éppen ott, ahol találták őket?

De akkor miért rakták ládákba? Mert először talán el akarták szállítani a kincset, de aztán rájöttek, hogy mégiscsak jobb megoldás lehet azokat – legalábbis a háborút követő békésebb idők eljöveteléig – újra elrejteni?

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s