A Seuso-rejtekhely (2.)

Legutóbb “eljátszottunk”  a gondolattal, hogy 1944. decemberében magyar katonák találták meg a később Seuso-kincs néven ismert tárgyakat (is).

A zárójeles “is” arra utal, hogy nem csak a ma ismert 14 nemesfém ötvösremeket, hanem az elbeszélés szerint hat nagy ládát megtöltő rengeteg további tárgyat. Vagyis ha nem “álmodta” a felsősomlyói Havasi Péter az egészet s valóban a Seuso-ról van szó, akkor a kincs sokkal, de sokkal nagyobb!

Mivel tudtunkkal szemtanúja nem maradt a 73 évvel ezelőtti eseménynek, kénytelenek vagyunk a történelmi ismereteinket segítségül hívni. Miért voltak Polgárdi és Tác környékén magyar és német katonák 1944 november-decemberében?

Nos, a szovjet Tolbuhin marsall seregeit megállítani szándékozó ún. Margit-vonalat építették ki a Balaton és Érd közti vonalon. Az érintett szakasz azonosított nyomainak térképe (Juhász Attila kutatásai nyomán):

Margit-vonal

A tábori erődítések nyomvonalát az okkersárga és piros vonalak jelzik. A védelmi létesítmények, futóárkok, tankcsapdák, ütegállások, fedezékek földmunkái során akár régészeti leletek is előkerülhettek (a dolgok természetéből következően elő is kerültek). A kérdés csak annyi, hogy vajon a Seuso-kincs tárgyai is köztük voltak-e?

Még ennél is izgalmasabb további kérdés, hogy az egész környékre nagyszerű kilátást biztosító Szárhegy tetején is építettek-e valamit? Ugyanis alapvető dilemma, hogy vajon a Havasi elbeszélésében szereplő hadnagy hol pakolta be motorja oldalkocsijába a Felsősomlyóra mutatóba vitt darabokat?

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s