A Seuso-térkép titka

Tegnap sikerült teljes mértékben megfejtenem a Somogyi Lajosné, Katalin által rajzolt és a Fejér Megyei Hírlap 2003. május 3-i számában  közzétett térképvázlatának feliratait. Fontos tudjuk, hogy ezt a vele mint adatközlővel anonym készült és 2003. április 4-én  megjelent riport következményeként, az először április 10-ig adott , majd 17-ig meghosszabbított “ultimátum” lejártát követően hozatta nyilvánosságra.

Katika vázlata jav

Az “ultimátum” a nyomozást irányító rendőrtisztnek, Vukán Béla alezredesnek és a székesfehérvári múzeum régészének, Nádorfi Gabriellának szólt. A két illetékes némaságba burkolózott s nem csinált semmit (vagy csinált valamit, de az titokban maradt). Magyarán szólva, a Seuso-ügy nyomozása már akkor sem akart egyről kettőre jutni. Pedig Katalin asszony szerette volna, ha a 2003. januárjában váratlanul elhunyt Cserményi Vajk régésszel (1948-2003), személyes ismerősével 2001 februárjában elkezdett nyomozásuk végül elérje a célját, a Seuso-kincs lelőhelyének megtalálását.

Nem szerette volna azonban, hogy esetleg az ő eredményeikre támaszkodva más arassa le a világhírű lelet előkerülési helyének és a valószínűleg még most is ott lévő további részeinek megtalálásával járó dicsőséget. Ezért csak útbaigazítást adott a vázlattal és a Tihanyi Tamás újságírónak, valamint Dézsy Zoltán filmrendezőnek akkor (a 2003. április 4-e előtti napokban) megmutatott helyszínt illetően. Nem mutatta meg nekik sem azt a konkrét helyet – bár nagyon közel jártak hozzá, melyre még 1976-ból, Sümegh Józseffel való ismeretsége idejéből emlékezett.

Most előkerült személyes feljegyzéseiből tudom, hogy Vukán Bélának és Nádorfi Gabriellának már korábban – szintén csak nagyjából – megmutatta a területet, ahol azok az ő kihagyásával és a tudta nélkül folytattak azután eredménytelen helyszíni kutatást. Erről Katalin azt írja: “sokat tudtak ugyan, de nem eleget“.

A kérdés csak az, hogy vajon mi most előrébb juthatunk-e? Holnap elemzem a térképet!

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s