Cserményi és Katika nyomozása

A – nyilvánosság felé inkognitóját 2007. évi haláláig őrző – Somogyiné Katika által rajzolt vázlat a Cserményi Vajk régésszel 2001-2002-ben folytatott magánnyomozásuk dokumentuma. Miután Cserményi 2003 januárjában váratlanul meghalt, fordult Katalin április elején a Fejér Megyei Hírlapon keresztül a nyilvánossághoz, hogy ösztönözze a mielőbbi hivatalos kutatást.

Mind ekkori nyilatkozataiból, mind fennmaradt utólagos feljegyzéseiből világos, hogy ez végülis nem sikerült neki. Őt is és Cserményit is mellőzték a hivatalos rendőrségi nyomozás során és régész-szakmailag is a szabadbattyáni római “villa” – tegyük hozzá, a kincs szempontjából eredménytelen – kutatása maradt a fő irány.

Önkritikusan meg kell mondjam, amikor 2011-ben először találkoztam a Seuso-kincs problémájával, magam is mesének és alaptalannak véltem a Katika-féle és Cserményi Vajk által is felkarolt vonalat. Alagutak ugyanis nincsenek! Illetve ha mégis vannak, akkor azok régi bányavágatok (egyelőre nem ismerjük őket!).

Ma már úgy látom, mégis komoly esélye van annak, hogy a kincset a (most még ismeretlen) bányavágatokba rejtették s azok 1944-ben, majd 1976-ban is ott kerültek elő. Mindkét alkalommal a véletlennek köszönhetően.

Azóta viszont véletlenül sem sikerült a megtalálásukhoz vezető helyes útra lelni!

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s