Seuso kincs – mit tudott Katalin?

Most, hogy többszörösen végig elemeztem Katalin ránk maradt kézírásos szövegeit s tegnap megkaptam Görgey Gábor akkori kulturális miniszterhez írt 2003. januári hatoldalas levelét is, újabb következtetésekre jutottam.

Biztosnak látszik, hogy Katalint egyáltalán nem befolyásolta Havasi Péter 1944-es története, azt sehol, semmilyen formában nem említi többször megismételt elbeszélései során. Cserményi Vajk régészben 100 %-osan megbízott, viszont alapvető ellenszenve alakult ki az üggyel foglalkozó miniszteri biztos, Hajdú Évával és a nyomozásban közreműködő Nádorfi Gabriella székesfehérvári régésznővel szemben. A rendőrségi nyomozás vezetője, Vukán Béla iránt kezdetben bizalommal volt, de később vele is megromlott a kapcsolata.

Leír például egy fura epizódot 2002-ből! Kimentek Vukánnal a Szárhegyre, hogy megmutassa neki a Sümegh által 1976-ban mutatott megtalálási helyet. A Borbély-pince közelében megálltak s Vukán ragaszkodott ahhoz, hogy nem mennek feljebb, márpedig ott mutassa meg neki a helyet Katalin. Utóbbi ugyanis jóval feljebb akart volna menni a hegyre, ám Vukán kötötte az ebet a karóhoz, hogy ott kell lenni az érdekes pontnak. Erre Katalin engedett neki és azt mondta – ha minden áron ragaszkodik Vukán a saját elképzeléséhez, akkor legyen és elfogadta a “nyomásgyakorlást”.

Egy hónap múlva fel is ásták azt a helyet, de eredménytelenül.

Borbély-pince 1

(fotó: Illisz Attila)

Jó volna Vukán szemszögéből is megismernünk ugyanezt, mert így elég egyoldalú, hogy csak Katalin elbeszélése áll a rendelkezésünkre.

Egy biztos, Katalin térképvázlatán ez a pont “itt a vége” felirattal szerepel. Hogy minek van itt  a vége, nem tudjuk! Ám Katalin szövegéből világos, hogy Sümegh nem itt találta meg a kincset rejtő “alagút” bejáratát.

Apropó térképvázlat! Ezt Katalin saját elbeszélése szerint felajánlotta Vukánnak, de utóbbi azt mondta neki, nincs rá szüksége. Elég ha annyit mond el, mit mondott és mutatott annak idején Sümegh.

Nos, ebben kétségtelenül igaza volt Vukán Bélának, valóban ez a legfontosabb kérdés!

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s