A Seuso-kincs mérete

Sümegh 1976-ben elmondott szavai Katalin által 2004-ben visszaidézve: “hatalmas utazóládákra akadt. A ládák nagyméretű, súlyos edényeket s rengeteg apróbb tárgyat tartalmaztak.  … Ha éjfélkor megkezdik a kincsek áthordását, mire világosodik, nagyobb részt végeznek vele. …. Hazafelé tartva azt is megmutatta, hová kívánta volna elrejteni az áthordott kincseket. Sajnálkozott azon, hogy nemigen tud mást, akiben megbízna. Ezért lehet, hogy “aláás” a ládáknak és elsüllyeszti őket a homokos talajban.”

Amikor Katalin megismerkedett Sümegh Józseffel, az már elkezdte a kincsek értékesítését. Maga a gépkocsivezetőként a mészkőbánya cégnél dolgozó Somogyi Lajosné 2 nagy papundekli bőröndben az alábbiakat látta:

  • kisebb kancsókat
  • nagyobb tálakat, melyek mély tálhoz hasonlítottak, a peremükön és a közepükön díszekkel, elszórtan különálló kis figurákkal.
  • csészealjhoz hasonló, kisebb tálakat
  • kis lábakon álló, vödörszerű edényen megfigyelte, hogy a fogantyúján három bogyó- vagy gömbszerű díszítés volt s ez az edény tele volt ezüstpénzzel, 1-1,5 l űrtartalmúnak becsülte
  • nagyobb, körülbelül másfél literes kupák, a tetejüket fedő fedte, díszítettek, míves kivitelűek voltak.

Az egyik bőrönd még három kardot is tartalmazott. Kettő egyenes, széles pengéjű volt és V alakban végződött. A harmadik félhold alakú volt. A markolatukat kövek ékesítették, hüvelyük is volt. Ezt a két bőröndben elférő mennyiséget vitték ki egy napjainkra már elpusztult – ám helyileg azonosítható – pincéhez elrejteni.

Még előző nap kínált fel neki vételre Sümegh egy kisebb padlóváza nagyságú, “tömör kikészítésű” kancsót , melynek a tetején egy ugrásra kész szarvas vagy hasonló vadállat volt. Ez a leírás és a Katalin által készített rajz alapján hasonló lehet a Hippolytus-kancsóhoz, de nem azonos vele! Később ugyanis, a Fejér Megyei Hírlap 2003. április 11-számában Katalin kijelentette, hogy az általa látott tárgyak egyike sem azonos a 14 ma ismert darabbal!

hippolytos_kancso_1

Katalin nem látta a más tanúk által ismert 2 rézüstöt és a most az országházban kiállított 14 tárgy egyikét sem. Nem tudjuk mely tárgyak eladása kapcsán támadt elszámolási vitája Sümeghnek a Katalin történetében szereplő emberrel sem.

Szintén Katalintól tudjuk, hogy Sümegh a kisebb tárgyakat hátizsákkal hordta ki a lelőhelyről bizonyos másodlagos rejtekhelyekre s azután részben vagy egészben haza, Polgárdiban lévő házukba.

A Sümegh-porta jelenlegi állapotában a Google utcaképén:

Sümegh-porta

(a kérdés további elemzése holnap!)

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s