A Seuso-kincs szállítási problémái

A késő-római aranyozott ezüst műremekeknek és az azokat tartalmazó – eredetileg két – réz főzőüstnek is súlyuk és kiterjedésük van. Most az egyszerűség kedvéért csak a Sümegh által Lelkes segítségével kiszedett, 41 darabos részre gondolok. Ennek összsúlya a meglévő tárgyakból következtethetően kb. 200 kg lehetett. Nem véletlen tehát, hogy Sümegh Lelkesért ment a közeli Tilos-pusztára, hogy az ő lovasszekerét vegyék igénybe szállítóeszközként.

A sokat emlegetett Katalin elbeszéléséből tudjuk, hogy később Sümeg a saját hátizsákjában is hordott ki további kisebb tárgyakat, ismeretlen számban és azt sem tudjuk hány alkalommal. Mindenesetre az eddig említett szállítások eredményezték azt a két bőröndnyi tárgyat is, melyeket Sümegh Katalin segítségével vitt el egy a 7-es út közelében, a Kőszárhegy keleti részén található, napjainkra már elpusztult pincébe.

Azonban a lényeg még mindig hátra maradt és a sorsa elintézésre várt. Sajnos nem tudjuk, mekkorák voltak a Sümegh által fellelt “hatalmas” ládák, melyekben a tárgyak tömkelegét látta? Mégsem reménytelen róluk valamiféle képet alkotnunk a tartalmuk elszállításával kapcsolatos logisztikai kihívás méretét illetően.

Sümegh úgy tervezte volna Katalin elmondása szerint, hogy majd Katalin ponyvás kisteherautójával ketten el tudják juttatni a tárgyakat A pontról B pontra durván éjféltől hajnalig. Ebbe az időbe a tárgyak gépkocsiig kézben történő elvitele, a platóra való felrakodás, majd a B ponton való lerakodás és a tárgyak új rejtekhelyükön való elhelyezése is bele kellett férjen.

 

Könnyebb lenne a számolás, ha Sümegh ezt a fuvart is Lelkessel tervezte volna megvalósítani. Akkor feltételezhetnénk, hogy talán egy-egy “hatalmas” és nyilván komoly súllyal terhelt ládát a két fiatal férfi meg tudott emelni. De persze az sem kizárt, hogy csak annyira voltak nehezek, hogy esetleg még Katalinnal ketten is elbírták? Nem tudjuk.

A másik mérlegelendő tényező A és B pont távolsága. Mind a kettőre csak feltevéseink vannak, tehát ez is komoly bizonytalansági tényezőt jelent. Mégis az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a kincs lelőhelye (A) és a kiszemelt új rejtekhely (B) között  csak kb. 1-1,5 km volt a távolság.

Summa summarum: Sümegh valószínűleg azzal számolt, hogy a ládák tartalmát részletekben tudják csak kihozni és elég sok időbe telik majd a tárgyak kisteherautóhoz való eljuttatása. Hihetetlenül hangzik, de komolyan mérlegelendő az is, hogy esetleg a nagy mennyiség miatt több fordulót is tervezett!

Ezt végigolvasva persze felmerül a kérdés: nem lett volna egyszerűbb újra Lelkes lovas szekerét és Katalinnál komolyabb fizikai erejét igénybe venni?

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s