Seuso-kincs – 1944, 1976

Havasi Péter története szerint a Seuso-kincset nagy valószínűséggel 1944 november-decemberében találták meg a Margit-vonal építése közben. Hat ládába rakták, de aztán lemondva a háborús viszonyok közti elszállításról a rejtekhely bejáratának berobbantása mellett döntöttek. Ez Havasi elmondása szerint egy “bánya-alagút” volt.

Utóbb, 1976-ban véletlenül jutott be egy másik ponton ebbe az “alagútba” Sümegh József. Valóságos labirintusra bukkant s végül megpillantotta valamiféle általa látott “bejárat” közelében a “hatalmas utazóládákban” elhelyezett kisebb-nagyobb ezüst tárgyak tömegét. Ezek első, két rézüstbe rakott részletét Lelkes Ferenc segítségével lovaskocsival szállította el a helyszínről. Később visszatérve, hátizsákjában is vitt el onnan további kisebb tárgyakat.

A rejtekhely teljes kiürítését is eltervezte, amit Katalin keresztnevű (később Somogyiné) segítője kisteherautójával szándékozott megvalósítani. Ebből a célból meg is mutatta neki, honnan lenne a fuvar. Úgy számolt, hogy éjféltől hajnalig tartana, amíg  mindent kihoznak a rejtekhelyről és elvisznek!

Ez végül nem valósult meg, mert Katalin nem vállalta a dolgot. Hogy egyáltalán tudunk róla, az annak köszönhető , hogy 25 év múlva (2001-ben) Katalin rádöbbent, hogy annak idején, Sümegh révén a Seuso-kincs tárgyaival találkozott.

Mindezt összefoglaló jelleggel – ismétlés gyanánt – azért írtam le, mert hamarosan további érdekes fejlemények várhatók! A “koronatanú” Katalin sajnos 2006-ban elhunyt, de a feljegyzései szerencsére ránk maradtak.  Ugyan sem a rendőrségnek, sem az üggyel foglalkozó miniszteri biztosnőnek, sem a székesfehérvári múzeum római koros régészének nem mutatta meg konkrétan azt a helyet, ahol Sümegh 1976-ban hozzáfért a kincshez – azonban az ennek ellenére, szerencsére  mégis azonosítható!

geometrikus_kancso_1

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s