Mi a teendő?

Nem a híres orosz forradalmár, Lenin egyik könyvére utaltam a címmel – hanem arra a problémára, amelyik 1976 óta fennáll, amikor hazánk – legalábbis szavakban – még a “lenini úton” haladt előre, egy igazságos társadalom megteremtésének jóravaló szándékát hirdetve. De ma nem a 20. századi történelemről lesz szó, csak egy akkor húszéves fiatalember, a polgárdi Sümegh József (1956-1980) kalandjáról.

Ma sem tudjuk hogyan, de megtalált egy olyan rég elfeledett föld alatti “alagutat” – vélhetően egy ókori ércbánya vágatait, amelyik egész labirintust képezett. Vette a bátorságot, hogy zseblámpával bejárja a ki tudja mekkora járatrendszert. Eljutott egy olyan pontig, ahol azt mondta magában, na itt a vége. Sejtése szerint ott lehetett valaha a bejárat. Ennek a közelében látott meg hat nagy méretű ládát, rengeteg fémtárggyal telepakolva. Ezek közül 14 darab ma, 41 évvel később – Seuso-kincs – néven vitrinekben szemlélhető!

20170712orban-viktor-baan-laszlo-seusokincsek7

Hol van a feltételezhető, elfeledett ókori bánya? Eredetileg hat nagy láda volt ezüstökkel megrakva. Mi van a többivel?

Röviden: nem tudjuk. Még rövidebben: sejtjük! Mármint a bánya azon pontját, ahol 1976-ban Sümegh bejutott, egy kb. 300 m2-es területen belül kell megtalálni. Azt a helyet, amelyet az ügy fontos tanúja, S.-né Katalin 2006-ban bekövetkezett haláláig sem árult el a hivatalos szerveknek. Információkat ugyan csepegtetett róla, de ezek nyilván szándékosan pontatlanok, esetleg félrevezetők is lehettek. Nem akarta ugyanis, hogy az ő kihagyásával, más arassa le a “dicsőséget”.

A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy logikusan végiggondoljuk, vajon miként kerülhetett, azaz “eshetett” be a bányába Sümegh, majd hogyan és miként válhatott felismerhetetlenné később ugyanez a pont?

Sümegh József

Adataink szerint Sümegh több alkalommal is felkereste hátizsákkal a helyet, majd Katalin segítségével meg akarta szervezni a hat ládányi kincs egészének elszállítását is. Erre aztán tudtunkkal nem került sor, mert Katalin nem vállalta s aztán csak negyed század múlva, 2001-ben jutott eszébe a régi történet. Nagy a valószínűsége, hogy kincs nagyobbik része még most is ott van, ugyanis “sehol sincs” – illetve a lelőhely, az ókori járatrendszer még most is teljesen ismeretlen. Mindössze 14 tárgyat ismerünk konkrétan s továbbiakat is hiteles eladási ajánlatból (187 kanál, 37 ivókupa, 5 tál). Továbbiakat szemtanúk elbeszéléséből…

Azonban a zöm, amelyet Katalinnal tervezett volna Sümegh elvinni, szinte biztosan ma is ott lehet.

(akit az ágas-bogas kérdéskör részletesen érdekel, jobbra a Kategóriák közt a Seuso-kincsre klikkelve végigolvashatja a témáról szóló eddigi írásaimat)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s