Seuso-bűnügyek

A tegnap tárgyalt önkéntes informátor (szerdai tanú) tudhat érdemi dolgokat. Lelkes Ferencnek akart üzenni, aki vitán felül az ügy egyetlen élő koronatanúja. Igaz, őt sem a rendőrségi nyomozás derítette ki, hanem önként jelentkezett 2002-ben pénzjutalom reményében – aztán mégsem árult el igazából szinte semmit. Állítólag hallgatásának köszönheti, hogy 41 évvel a Sümegh-gel közös kincsszállítási akciójukat követően is életben van.

Most a szerdai tanú azt mondta, hogy Lelkesnek része volt 1 mázsányi ezüstnek az országból kamionokkal történő kicsempészésében az akkori Jugoszlávia felé. Hogy ez mikor és hány részletben történt, arról nem beszélt. Az sem világos, hogy mely tárgyakról volt szó: a most ismert 14 darab összsúlya ugyanis kevesebb mint 1 mázsa. Lehetséges, hogy a Lelkes által megszámolt 41 darabos – Sümegh-gel együtt begyűjtött – készlet további tárgyairól?

A szerdai tanú 10 halottról tett említést, amit szintén több az eddig ismertnél (4 katona 1944-ben, Brizs Károly, Kolonics György, Sümegh József és egy István keresztnevű további polgárdi származású fiatalember, egykori sorkatona – ez eddig összesen: 8). Pontatlanul fogalmazott, vagy mi tudunk keveset?

Egy biztos helyszín, a jelenleg már mások által lakott egykori Sümegh-porta:

Sümegh-porta

Az is érdekes újdonság, hogy – ha a szerdai tanú igazat mondott, akkor a rendőrség tárgyalt Lelkessel, sőt ígértek is neki valamit, de nem teljesítették…

Felmerül a kérdés, hogy a 40 évvel ezelőtti ügyben nem volna mégis célszerűbb a nyilvánosság bevonásától eredményt remélni? Ha már eddig semmi konkrétabbat nem sikerült kideríteni s még az egyetlen élő személyes közreműködőt, Lelkest sem sikerült együttműködésre bírni?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s