Két helyen volt a Seuso-kincs?

A kincs sorsa legfontosabb koronatanújának, Katalinnak a feljegyzéseiben szerepel egy rejtélyes mondat: “A kincsek lelőhelye nem egy, hanem kettő helyen van“.

Ezt vajon hogyan lehet érteni? Lelőhelyen nyilván nem a Sümegh általi utólagos rejtegetési helyekre célzott – mert abból több is volt. Azt sem gondolnám hogy ugyanazon kincs két földrajzilag eltérő helyen történt egyidejű elrejtésével kellene számolnunk. Vagyis az valószínűtlen, hogy a felmerült lehetséges lelőhelyek közül kellene párhuzamosan kettővel is számolnunk. Talán inkább olyan kettősségre gondolhatunk, ami lényegében egy, de kettő lett belőle?

Nézzük a lényeget bemutatni próbáló vázlatunkat:

római bánya

Nem elképzelhetetlen, hogy Sümegh maga mozgatta meg utólag a későbbi elszállítást megkönnyítendő a tárgyak egy részét?

Ha a munkahipotézisünk helyes, akkor egy több száz méter hosszú ókori bányavágatról (alagútról, “labirintusról”) lehet szó. Talán már akkor sem először járt a föld alatti rendszerben Sümegh. amikor a Lelkes-féle lovasszekeres fuvart megszervezte a két üstben felhozott 41 tárggyal? Hiszen oda kellett előzőleg készítenie azokat a függőleges irányú 1976-os ponthoz.

Katalin Sümegh elbeszéléséből tudta, hogy a hat nagyméretű kincsesláda a rendszer kijárata közelében (azaz egy régi bejáratnál) van. Tehát egyszerűbb onnan megközelíteni! Föltéve persze,hogy sikerül azt a felszínen azonosítani. Ezt az azonosítást valaki elvégezte, mert Katalin “vízszintesen ásó földmunkagéppel” szerette volna a bejáratot, a kincs rövidebb megközelítési helyét kibontatni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s