Seuso – kié a kincs?

Az 1976-ban – valószínűleg csak részlegesen – előkerült kincs az egyik tál feliratán szereplő Seuso nevű személyről kapta a nevét. Azért nem konkrét településről vagy közelebbi földrajzi névről, mert ma sem tudjuk biztosan, hol került elő.

Nagy valószínűséggel hárman vannak versenyben a lelőhelyet illetően: Kőszárhegy, Polgárdi és Szabadbattyán. Polgárdi döntően azért került képbe, mert esetleg az ottani mészkőbánya műveléséhez kapcsolódóan (?) kerülhetett elő a kincs, noha a bányatelek ilyen szempontból gyanúsítható keleti része már Kőszárhegy község határába esik. Szintén Polgárdira terelte a figyelmet, hogy a kincset megtaláló Sümegh József és a vele ismeretségben, munkakapcsolatban volt Kolonics György és Brizs Károly s a legfontosabb  szemtanúk közé tartozó Harmath József és Strasszer István valamennyien Polgárdihoz köthetők. Az 1878-ban előkerült s a lelettel közvetett módon kapcsolatba hozható “polgárdi tripus” is ilyen néven került be a köztudatba – noha jobb volna kőszárhegyi quadripusnak nevezni!

Szabadbattyán az ún. “Seuso-villa” miatt került képbe, melynek fűtésalagútja lett volna az egyik – Pereczes Ferenchez kötődő – feltevés szerint a lelőhely. A kétségtelenül jelentős római épület feltárása azonban nem eredményezett ezzel kapcsolatos bizonyító erejű megfigyelést. Sőt az sem egyértelmű – bár nem is lehetetlen, hogy egyáltalán köze volt Seuso személyéhez.

Marad legvalószínűbb lelőhelyként Kőszárhegy területe! Annak is a névadó Szárhegy tetejére eső külterületi része. Itt jutott be Sümegh a kincset rejtő föld alatti rendszerbe s innen szállították be a kincs vasárnaptól Székesfehérváron látható részét Lelkes Ferenc lovas szekerén. Pontosabban, az akkor Lelkes által megszámolt 41 darabból egyelőre 14-et láthatunk majd.

A “koronatanú”, Katalin szerint azonban ez a teljes kincsnek csak egy kisebb része lehetett!

A 14 tárgy legnagyobbika a Seuso felirattal ellátott ún. vadász tál:

Seuso tál

Hamarosan új eredményekről adok majd hírt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s