Seuso: összeáll a kép

Talán ma jutottunk el oda, hogy egészen pontosan megvan a javaslatunk a Seuso-kincs lelőhelyének azonosítására. Nem csak elméleti modell szintjén, hanem a legkonkrétabb gyakorlatban is.

Hosszú út vezetett idáig. Magam éveken keresztül téves nyomon jártam, mert azt hittem hogy egy pince mélyítésénél találhatta, munkaidőn kívüli maszekolás közben Sümegh és Kolonics a kincset. Ez logikus és egyszerű megoldás lett volna s a jó megfejtés általában mindig pofon egyszerű. Erről szóltak a július 17-i fordulatot megelőző írásaim.

Immár 100 napja egy másik forgatókönyv jár a fejemben, ami egy korábban általam hiteltelennek vélt tanú, Katalin történetén alapul. E szerint egy elfeledett ókori ércbánya vágatában találta meg a kincset Sümegh 1976 szeptemberében. Nem ő volt azonban az első felfedező, hanem 1944-ben háborús földmunkát végző magyar katonák. Ők bukkantak rá teljesen véletlenül az ókori bánya eredeti bejáratára s annak közelében a kincsre. Nagy ládákba rakták amit tudtak, de aztán lemondtak az adott körülmények között bizonytalan kimenetelű elszállításról s visszarejtették a megtalált bejáratot.

Sümegh ettől a helytől kb. 500 m-re, egy függőleges irányú mélyedés alján jutott be a régi bányába. Utóbbi helyet megmutatta Katalinnak, mert az ő kisteherautója segítségével tervezte elszállítani onnan a kincs tárgyait. Természetesen könnyebb lett volna azokhoz a régi bányának a hegy oldalában, erdőben lévő (1944-ben felfedezett, de aztán rögtön újra eltüntetett) eredeti bejáratán keresztül hozzájuk férni – de az csak komoly földmunka révén lett volna lehetséges.

Még egyszer az elvi vázlat:

római bánya

Egy felszíni jelenség:

22641646_10209787538632586_1545704677_o

Vajon mi történt azután, hogy Katalin nem vállalta a fuvart?

(folyt. köv.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s