A Seuso-kincs sorsa (2.)

Vajon ott lehet-e még a kincs egy része, ahonnan 1976-ban Sümegh szerette volna elszállítani? Ott van-e most is a Katalin által emlegetett 6 nagy láda és eredeti tartalmukból mennyi hiányzik?

Ezekre a kérdésekre természetesen egzakt választ akkor nyerünk, amikor majd odaérünk a ládákhoz. (Az is előfordulhat persze, hogy már a ládákat is elvitték! Legalábbis a kivonuló szovjet csapatok Polgárdiból is jó sok különféle ládát elszállítottak. Ha köztük lettek volna a szárhegyi bányából esetleg kiemeltek is, akkor most Oroszországban volna a Seuso-kincs nagyobb része. Ennek a lehetséges forgatókönyvnek azonban csak igen minimális esélyt adok – azért is tettem zárójelbe!)

A folyamatábra ismét:

folyamatábra

A Sümegh által 1976-ban megszerzett részt is két darabra kell osztani. Van az általa a Katalinnal való találkozását megelőzően kihordott rész, aminek egy részét értékesítette, másik – két bőröndnyi – részét pedig úgy elrejtette, hogy azt még ma sem találjuk.

Van a 2 rézüstben Lelkessel kihordott 41 darabos (kb. 200 kilogrammos) rész, melyet – vagy melynek döntő részét – lovasszekéren 1976 őszén vitték be Polgárdiba. Ebből a részből van a 14 magyar állam által 2014-2017-ben megszerzett, most kiállított, holnaptól Székesfehérváron látható darab!

Úgy tűnik, Sümeghnek haláláig sikerült megőriznie a lelőhelyt titkát. Azt Lelkesnek sem árulta el. Talán Lelkes ötlete lehetett a két rézüstnyi tárgy Polgárdiba szállítását követően, hogy mutassák meg Födelmesi tanár úrnak, mégis mennyit érhetnek? Sümegh nyilván azért ment bele ebbe a számára fölösleges dologba, hogy Lelkes azt higgye, akkor találták meg, amikor Sümegh szólt neki és annyi az egész, mint amennyit közösen kiszedtek a föld alatti üregből.

Munkahipotézisként azt gondolom, hogy miután Sümegh nem tudta megszervezni Katalinnal a teljes 6 ládányi kincs elszállítását, megelégedett a két üstnyi rész kiemelésével. A továbbiakban is ezeknek a tárgyaknak a mozgatásában, eladásánál, újra elrejtésénél vette igénybe Lelkes segítségét.

Az a körülmény, ami 1976 kora őszén pánikszerű rejtegetésre ösztönözte Sümeghet, megváltozhatott. Rájöhetett, hogy a lelőhelyet rajta kívül más nem ismeri – így mindaddig, amíg szüksége nem lesz rá, nyugodtan maradhat a kincs zöme a lelőhelyen, a ládákban.

(Mindez persze csak következtetések során alapuló lehetőség!)

Vadasz-tal_5

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s