Seuso ovális tálja

Tegnap megnéztem a Fehérvár Televízió online adásában Látrányi Viktória Richard Ellis angol nyomozóval készített interjúját. Ennek sok érdekes pontja volt. Valamennyi közül a legérdekesebbnek az számított, hogy Hajdú Évával – a kincs ügyével foglalkozó korábbi miniszteri biztossal együtt egy  svájci műkincsgyűjtőnél volt ovális tálról beszéltek, melyet anno a kaliforniai Getty Múzeumnak is felajánlottak s biztosan a Seuso-kincshez tartozhatott.

Mindehhez fontos kiegészítő adalék, hogy egy magyar tanú is leírást adott róla! Ha jól értettem, ez a gyűjtő nemrég elhunyt s George Ortiznak hívták. Ellis egy a Getty Múzeumtól megkapott dokumentációról is beszélt. Kérdés, ebben vajon volt-e fénykép is erről az ovális tálról?

S. Lajosné Katalin rajza az ovális tálról:

ovális tál

Mindez rendkívüli módon felerősíti azt, hogy bizony Katalin tudósítását komolyan kell venni! Márpedig ha ez így van, akkor pontosan tudjuk hol és hogyan jutott Sümegh a kincs tárgyaihoz! Ezt a 2006-ban elhunyt Katalin azért nem mutatta a meg a hivatalos szervek képviselőinek, mert azok szerinte nem vették őt komolyan s attól tartott, hogy ingyen hasznosítanák a tudását. Viszont valakiknek 2004 őszén bizalmasan mégiscsak megmutatta, így a titkot nem vitte magával.

Hogyan lehetséges, hogy ez mégsem érdekli a hivatalos szerveket? Három hete megírtam, hogy készséggel állunk a rendelkezésünkre. Azóta egy telefon nem sok, annyi sem jött. Ez elvileg csak két dologgal magyarázható: vagy nem akarják hogy előkerüljön a lelőhely, vagy már megtalálták, de azt valami okból titkolják. Hiába, kis hazánkban még a titok titkosításának titkát is szigorúan titkolják.

Richard Ellis Székesfehérváron nyilatkozik:

Ellis r

Richard Ellis azt is mondta, hogy újból van feladat: meg kell találnunk a kincs további darabjait. Mennyire igaza van s vajon miért nem látják, vagy nem akarják látni ezt “illetékes elvtársék”? (Copyright by Róbert Koltay)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s