Befagyott Seuso?

Noha 2017 tavaszán úgy tűnt, végre érdemi elmozdulás történhet a Seuso-kincs feltételezhető magyarországi, konkrétabban kőszárhegyi lelőhelyének azonosításával és a valószínűleg most is ott lévő részének lehetséges megtalálásával kapcsolatban – mindebből egyelőre semmi sem lett!

Helyette a kormány júliusban “visszavásárolta” eddigi angliai birtokosától az ismert készlet 7 darabját s most ezzel – az 1990 óta ismertté vált “teljes” kinccsel  turnézzák körbe az országot. A 14+1 tárgy (ezüstök és a rézüst) vizsgálata folyamatban van (volt, lesz stb.) s bizonyára érdekes szakmai eredményekkel kecsegtet. Azonban a lelőhelyet – a laikusok naív reményeivel ellentétben – a laboratóriumokban vizsgálható anyagmaradványok konkrétan nem tudják elárulni.

Kérdezhetnénk, hogy vajon meg lehet-e egyáltalán találni egy immár 27 éve hiába keresett helyet? Az elvi válasz: persze, természetesen – csak ott kell keresni ahol van! Merthogy az eddigi negatív eredményekből következően, eddig nem ott keresték!

A kérdés az, hogy miután sikerült a legfontosabb tanú személyes helyszíni visszaemlékezéséből egy 2004 őszén készült fotó segítségével megtudnunk, hol találta a kincset Sümegh József 1976-ban – miért nem érdekli ez a kormányt és a kinccsel kapcsolatos tevékenységet végző állami szerveket?

Az első kép egy “alagút” bejárata a Szárheggyel nyugatról szomszédos – napjainkra teljesen elbányászott tetejű Somlyó-hegy kőbányájában:

egy alagút.jpg

Ez egy ismert negatív helyszín. A valódi lelőhely a Somlyóval összefüggő Szárhegy még bányászattal alig érintett keleti része alatt van:

Szárhegy keleti fele.jpg

Hogy honnan tudjuk? A 2006-ban elhunyt Somogyi Lajosné, Katalintól. Neki még Sümegh mutatta meg 1976 őszén.

A 2017. októberében készült légifelvételekért köszönet illeti Nagy Ernő urat!

(Az ágas-bogas történetet a Seuso-kincs kategóriára klikkelve ismerheti meg!)

23721979_10209980204409110_1349487084_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s