Sopron-Potzmann Kogel

Egyszer már írtam Marsigli soproni tartózkodásáról és az akkor általa megfigyelt római erődökről:

https://djnaploja.wordpress.com/2016/02/06/marsigli-sopronban/

Megjegyzem, ezek helye számomra akkor nyitott kérdés volt. Viszont októberben előbb egy amatőr kutató, majd egy régész kolléga is megkeresett az ügyben. Ők ketten (vagy valamelyikük előbb önállóan? – nem tudom) a nyugati erőd helyét a Sopronból Balfra vezető úton lévő Pihenőkereszt (Rastkreuz) mögött emelkedő Potzmann-domb, vagy más néven Potzmann Kogel tetején vélik azonosítani:

Könnyen lehet,hogy igazuk lesz! Érdeklődéssel várjuk a konkrétabb helyszíni vizsgálatok eredményét.

Már az 1725 utáni években író Bél Mátyás is érdekes adatot jegyzett föl erről a helyről:

“Ám semmi sem mért akkora csapást a soproniakra, mint Henriknek, Ausztria hercegének pusztítása. Ő ugyanis II. Géza ellen indulva, dühödt rombolást vitt végbe a városban, de olyant hogy felégetvén a házakat és földig rombolván a falakat, a lakosságot teljesen szétszóratta. Rengetegen pusztultak el, sokan elmenekülve máshol kerestek biztonságos lakhelyet, néhányan pedig ottmaradtak a városhoz közeli tölgyesekben és sokáig az ott ásott üregekben rejtőztek, a Poczmann nevű domb körül.” (Tóth Gergely fordítása)

Erről az 1146-os eseményről ilyen formában a korabeli források nem tudnak (II. Géza serege ugyanis a Lajtán átkelve, osztrák földön mért vereséget Jasomirgott Henrik bajor herceg hadára). Bél Mátyás helyi szóbeli hagyományra hivatkozik, ami persze közel 600 évvel később lejegyezve aligha számít hitelesnek. Mégis valamit jelez: a Potzmann-dombon valamikor, valami érdekes dolog volt. Talán éppen az, amit a polihisztor-térképész Marsigli lerajzolt.

A hely 1802-ben készült kéziratos térképen (Sv T 196):

Sopron-Potzmann 1802.jpg

(délre tájolt – de a feliratok miatt nem akartam 180 fokkal megpörgetni!)

Hogy valóban római kori lehetett-e? Valószínűleg igen – de meg kell várjuk a konkrétabb régészeti eredményeket, hogy biztosat mondhassunk. Mindenképpen Sopron régi történetének fontos új adatát köszönhetjük Marsiglinek és a térképén jelölt nyugati erőd helyét talán jól azonosító kutatóknak!

A keleti erőd helyéről holnap írok!

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s