Sopron-Kőhegy

Marsigli 1685-ös soproni tartózkodását évtizeddel követően, emlékezetből készíthette el a várostól keletre látott római erődöket ábrázoló vázlatát:

https://djnaploja.wordpress.com/2016/02/06/marsigli-sopronban/

Ez magyarázza, hogy az eléggé pontatlanak tűnik s távolság, valamint méret adatai is tág határok között értendők. Ha helyes a két tegnap említett kutató megfigyelése a Potzmann Kogellel, mint az “A” jelű erőd helyszínével kapcsolatban, akkor ezen a nyomon tovább haladva megkísérelhetjük a “B” jelű erődöt is azonosítani.

A vázlaton mindkét erőd egy egyenes vonalú római úttól (valószínűleg a Scarbantiát Arrabonával összekötőtől) északra (helyesebben északkeletre) áll s az útról nézve mögöttük van a Fertő-tó.

Egy 19. század végi térképre rá rajzoltam:

Sopron kelet M

A “B” jelű erőd helyét ezek alapján a régi és újabb kőfejtéssel, kőbányászattal érintett Kőhegyen kereshetjük.

Sopron-Kőhegy

Meg kell tehát a Potzmann Kogel mellett a Kőhegyet is alaposan vizsgálnunk! Marsigli ugyanis nem kitalált dolgokat, a megfigyelései minden esetben nagyon alaposak és jók voltak. Az persze nem 100 %, hogy a római kort is helyesen feltételezte, de még az is valószínű! Tudniillik az ókori Scarbantia, a későbbi Ödenburg, majd Sopron keleti támadás elleni védelmére leginkább a késő római korban gondolhatunk. Ha így volt, akkor érdemes megnéznünk más római kori városok esetében is tapasztalunk-e hasonlókat? Hirtelenjében csak a Sopianae (Pécs) városától északra a Mecsekben, a Lapison állt római őrtorony jut eszembe.

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s