100 nap és vége?

Mához éppen száz napra adódik majd lehetősége 8. alkalommal a (Magyar Köztársaság) – akarom mondani Magyarország (és Románia, Szerbia, Új-Zéland stb.) lakosainak, hogy döntést hozzanak e lángoktól mostanában egyáltalán nem ölelt kis ország további sorsáról.

Ne legyen kétségünk, Orbán Sándor-palotában rezideáló faarcú szolgája április 8-ra, azaz a lehetséges legkorábbi időpontra fogja majd kitűzni a jövőre esedékes “választást”. Ennek indoka az eredeti tanításaikról megfeledkezett szolga-egyházak uruk iránti kötelező szolgálatának lehetővé tétele, a húsvéti ünnep kapcsán a fáraó dícséretének teret biztosítandó. Lehet hirdetni a szegények megvetését, a más nyelvűek, bőrszínűek, vallásúak iránti gyűlöletet, a történelem hamis tálalását és sok más egyéb aljas hazugságot.

A macskaköröm pedig részemről annak szól, hogy valójában roppant egyszerű a kérdés: akarja-e Ön Orbán és vazallusai uralmának fennmaradását? No jó, még egy kérdés: tetszik-e a rendszer?

Mindez arról jutott eszembe, hogy tegnap olvastam el Debreczeni József krónikáját és elemzését kis hazánk közelmúltbeli és jelen helyzetéről:

142997

Szerintem minden jóérzésű és gondolkodni is hajlandó ember számára kötelező olvasmány. De most nem könyvismertetést kívánok írni. Még csak az ún. értelmiség szomorú, megvetést érdemlő, semmirekellő szerepét sem kívánom részletezni (tisztelet a kivételeknek!).

Csak egyetlen dologra utalnék: különösen érdekes Debreczeni töprengése a demokratikus köztársaság 2010-es bukásának okairól, a magyar néplélekről. Miért van, hogy a magyarok oly elnézőek a lopást illetően? Természetesnek veszik, hogy mindenki lop s aki felül van, az sokat lophat? Miért lehet a magyarokat az orruknál fogva vezetni, hazugságkampányokkal könnyedén befolyásolni, elterelni a figyelmünket a valódi kérdésekről? Miért fogékonyabbak a magyarok az átlagnál a gyűlölet-propagandára?

Hozzátenném: miért engedik meg, hogy egy párt és egy vezető önmagát és híveit a nemzettel azonosítsa? A többieket pedig megbélyegezze? Pedig a valóságban ők csak egy – ugyan relatíve legnagyobb – kisebbséget képeznek! A többség viszont (látszólag?) apátiába süllyedt, kiábrándult mindenből és reménytelenül passzív(-nak tűnik).

2018 kérdése az lesz: kimozdítja-e majd valami ezt a passzív többséget? Megmozdul-e majd a második áprilisi vasárnapon és békésen véget vet-e a magyar történelem egyik – ha nem “a” –  legelszomorítóbb fejezetének? Tetszenek tudni, 600.000 honfitársunk kitántorodott, közel négymillió pedig méltatlan körülmények között tengődik?

Történelmileg úgy is mondhatnám: maradunk-e a magyar ugaron s folytatódik-e az úri muri? Vagy hazánk végre megkísérli a felzárkózást a humanizmust és a civilizációt világszinten is fémjelző mag-Európához? A német-francia-belga-holland-olasz-osztrák világhoz?

(Elnézést kérek a politikailag tőlem eltérő “hitű” olvasóimtól, hogy szembesítem őket a  saját nézeteimmel – de hát azok például a fentiek! Aki csak régebbi történelmi témájú, vagy váras írásaimra kíváncsi, ilyenkor bátran lapozzon. Mostanában többet fogok aktuál-politizálni is. Mert az erkölcsöm ezt diktálja, az egyéniségemből következik s mert becsületből muszáj. Bízom abban, hogy egyszer még megéljük azt is, hogy a közéletről nyíltan és őszintén lehet majd nézeteket ütköztetni. Nekem ilyen szempontból mindig Antall József szavai jutnak az eszembe, aki egyszer azt mondta: a politikában a gazember szó használata csak annyit jelent, hogy kis mértékben különbözik a véleményünk. De ettől még sajnos messze vagyunk. Előbb vissza kell vinni hazánkat a civilizációba és érvényre kell juttatni az általános emberi értékeket.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s