Seuso-kincs – 2017

Ígérem, hogy jövőre – ha nem történik továbbra sem előrelépés hivatalos úton, el fogom nyilvánosan árulni az idei nyomozásunk eredményét, a Katalin által ránk hagyott titkot. A többes szám a szeptember 2-án négy taggal létrehozott, majd hamarosan öt tagúvá bővült Seuso Társaság közös terepi vizsgálataira utal (Katalin adatának helyszíni kontrolljára).

(Felmerült két elvarratlan mellékszál is. Egyrészt észrevettem, hogy 1881-ben olyan tárgyak kerültek elő a szárhegyi lelőhely közvetlen szomszédságában,amelyek az ókorban akár a Seuso-kincshez is tartozhattak. Ha sikerülne megtalálni őket az Iparművészeti Múzeum (?) raktáraiban, érdekes lehetne. Másrészt jelentkezett október 11-én egy névtelen telefonáló a Klubrádió műsorában, aki elképzelhetően érdemi információval rendelkezik a kincs előkerülését követő bűnügyi utóéletével kapcsolatban. A koronatanú Lelkes Ferenc és a rendőrség alkujáról is beszélt.)

Azért tettem mindezt zárójelbe, mert a fő kérdés természetesen az eredeti lelőhely azonosítása, majd feltárása! Utóbbiban nem történt előrelépés. Hogy miért nem érdeklődik a hivatalosság a még október végén teljesen konkretizált – valószínűleg megtalált – két (!) pont feltárása iránt, nem tudom.

Az egyik pont az, ahol 1976-ban Sümegh József bejutott a kincset rejtő föld alatti járat-rendszerbe. A másik pedig ettől kb. 400 m-re egy másik, ahol a járat-rendszer (vélhetően egy még ismeretlen ókori ércbánya) felszíni kijárata található.

Előbbi a kép bal, utóbbi pedig a jobb oldalán:

Szárhegy keleti fele

(Nagy Ernő felvétele – 2017. október 19.)

Összegezve a fentieket: a kincs lelőhelye feltárásra vár. Ilyen közel még sohasem voltunk az eredményhez! Ki lehet bontani – pár óra alatt – akár a közvetlenül előttünk álló hónapokban is.

(Mivel nem a politika ma a műfaj, csak mellékesen jegyzem meg: érthetetlen, hogy a kinccsel amúgy országszerte parádézó kormány, miért nem érdekelt abban, hogy végre kiderüljön az igazság? Hogy bebizonyosodjon, a kincs tényleg Magyarországon, Kőszárhegyen került elő?)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s