Gyulaj-Banya-hegy

2017 utolsó váras bejegyzésében egy három évvel ezelőtti Google Earth megfigyelésemet veszem elő. Az apropót az adja, hogy a napokban az egyik lelkes amatőr megfigyelő is – sok más érdekes helyszín egyikeként – észlelte ugyanezt.

Gyulaj DNy

A tolnai Gyulaj község határának délnyugati szélén, jelenleg szántóföldi művelés alatt áll a térképén “Bánya-hegy alatti” névvel megírt terület. Egy árokkal övezett kétrészes várhelyet látunk. A sötét csíkokat a ma már a felszínen nem látható árok lazább földbetöltése okozza, amely környezeténél jobban beszívja a nedvességet – attól sötétebb.

Gyulaj-DNy tp

Amikor a műholdon hasonló jelenséget látunk, mindig célszerű azt összevetni a domborzati térképpel. A mai országterületre a 10.000-es topográfiai térkép könnyedén elérhető: http://www.tajertektar.hu vagy http://www.mepar.hu

Jelen esetben a térkép tökéletesen megerősíti, hogy valóban erődítés nyomait láthatjuk, hiszen a magaslat éppen megfelelő védelmi célra.

Történelmi földrajzi adatokból (Csánki Dezső és Engel Pál gyűjtéseiből) tudható, hogy itt a középkorban egy Balya nevű település volt. Ebből a névből torzulhatott népetimológiás úton a Bánya-hegy. Erős a gyanúm, hogy ez a várhely is a középkorba tartozik. Ha egy évszázadot kellene tippelni, akkor a 13.-at mondanám (azzal a megjegyzéssel, hogy lehet valamivel korábbi is). Sajnos Tolna megye Árpád-kori történelmi földrajza még nem áll a rendelkezésünkre. Az okleveles források nagy arányú pusztulása miatt a környék korabeli birtokviszonyai meglehetősen ismeretlenek.

kék

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s