Igal-Dada

A györgyi Bodók dadai kúriáját 1524-ben említik. Dadai Bodó János ekkor felesége, Sólyagi Margit meggyilkolását követően felgyújtotta azt.

Körülbelül ennyi, amit okleveles adatokból tudunk a középkori Tolna megye egyik jelentős birtokos családjának egyik lakóhelyéről. Ma már csak Igal déli határában található földrajzi nevek emlékeztetnek bennünket az elpusztult középkori Dada település helyére.

Egy jómódú nemes kúriája sem feltétlenül hagyott maga után értékelhető felszíni nyomot. Az sem kizárt – a felgyújtás említése erre is utalhat, hogy fából épült. Amivel persze nem azt akarom mondani, hogy a téglából, vagy kőből falazott épületet ne lehetne felgyújtani.

Jó volna, ha többet tudnánk a középkori nemesség lakóhelyeiről. Sajnos ma nem látjuk egyértelműen a különbséget, ami egy korabeli kastélyt elválaszthatott egy sima nemesi lakóháztól. Talán utóbbiak nem voltak körülárkolva?

A kúria (latin: curia) fogalma is nagyon tág. Bele tartozik az egyszerű adómentes telektől a királyi udvarig sok minden. Dada esetében annyi világos, hogy felgyújtható épület állt rajta.

Minden hasonló esetben felmerül a kérdés: hol kereshetjük a helyét? Ha nincs jobb ötletünk, mindig a régi temető területét érdemes először megnézni.

Igal-Dada-temető

Ugyanez a Google Earth felvételén:

Igal-Dada 2012

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s