Hegykő

A Fertő-parti község német neve Heiligenstein, ami talán közelebb visz minket a megértéséhez. Látszólag ugyanis várnévről lenne szó s még egy 1313-as adatunk is van Csornai Lőrincről, a Kanizsaiak őséről, aki “comes de Igku”, azaz hegykői ispánként szerepel. Comesnek pedig várnagyokat is neveztek abban a korban. Ebből kiindulva Karácsonyi János 1900-ban a Kőszegiek hegykői várnagyának vélte és a “vár” Könyöki József és Nagy Géza 1905-ben megjelent várlistájára is felkerült.

Megjegyzem, ad absurdum persze lehetett volna vár Hegykőn – de nyomait nem ismerjük. Egy adatos helyeknél pedig sosem árt az óvatosság! A névadó “szent” kő sincsen meg. A magyar ‘egy’ szónak ugyanis ilyen jelentése is van, lásd például: egyház.

További hasonló adatunk is van, a Vas megyei Gencsapáti határában is volt egy Jegykő, amelyik bizonyíthatóan egy útmenti római mérföldkőről vagy síremlékről kapta a nevét. Hasonlóan a Savaria (Szombathely) római városból keletre kivezető út mentén egykor létezett Bálványkőhöz. Vagyis könnyen lehetséges, hogy Hegykő neve is hasonló módon keletkezett! A Fertő mentén, a tó déli partját kerülő, Hegykőn átvezető útnak is lehetett római előzménye. A híres, ma is használt pomogyi-töltés (a Fertődöt Pomoggyal – Pamhagennel összekötő út) miatt gondolom ezt, ami olyan jelentős régi műszaki létesítmény, hogy létesítése leginkább a római korra feltételezhető! A Hanság mocsarain átvezető, a mai Mosonmagyaróvár (a római Ad Flexum) térségét Sopronnal (Scarbantia-val) összekötő út töltéséről van szó.

Hegykő topográfiai térképe:

Hegykő tp1.jpg

A második katonai felmérés a német névvel:

Hegykő 2.jpg

Összefoglalva az eddigieket: jó eséllyel egy római kőről kaphatta nevét Hegykő. Tehát nem az Oroszlánkőhöz, Borostyánkőhöz, Kígyókőhöz stb. hasonló várnévvel van dolgunk. Csornai Lőrinc hegykői ispánságának ettől függetlenül mégis kell lenni valami magyarázatának!

(holnap folyt. köv.)

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s