Hegykő kastélya

A Fertő-menti Hegykő 1313-ban egy ispán (comes) – Csornai (Kanizsai) Lőrinc – névadó, pontosabban lakóhelye lehetett. Nagyon érdekes volna közelebbit is tudnunk erről a lakóhelyről. Főleg, hogy azután a 16. századig nincsen adatunk főnemesi rezidenciáról a faluban.

1552-ben viszont a Kanizsai vagyont házassága révén hivatalosan 1534-ben megszerző Nádasdy Tamás építkezett itt! Méghozzá előbb bizonyos Ferenc mesterrel, majd 1558-as adat szerint egy Andrea … nevű olasz építésszel!

Fennmaradt  a kastély 1608-ból – már özvegy Nádasdy Ferencné, Báthory Erzsébet birtoklása idejéből származó részletes magyar nyelvű leltára. Ebben olyan érdekes művelődéstörténeti adatokat olvashatunk, mint például a mennyezetes (“superlatos”) ágy említése.

Egy másik – szintén magyar nyelvű összeírás – 1628-ból, már Erzsébet fia, Nádasdy Pál birtoklása idejéből ismeretes (az ő szobáját 1608-ban még “kys uram” őnagysága házaként említették).

A felsorolt jeles adatok ellenére az átépítve, részlegesen ma is álló épülettel még a műemlékjegyzékben sem találkozunk (!?).

S ami még ennél is érthetetlenebb, ábrázolása a 10.000-es topográfiai térképről is lemaradt:

Hegykő tp1

Ami persze csak arra bizonyíték, hogy még a térképet sem szabad kritika nélkül szemlélni! Mint minden ember által létrehozott alkotás, magában hordja annak az esélyét, hogy mondjuk akár egy álló, nagy méretű épület is lemaradhat róla.

Az 1857-es kataszteri térképen (267-es számmal):

:Hegykő kat

A Google Earth 2017-es felvételén (már a lebontott nyugati szárny nélkül):

Hegykő 2017

A földszintes, jelenleg L-alakú épület talán a középkori eredetű kastély külső melléképületének lehet a folytatása s magát a régi főépület alapfalait az udvarán keresném!

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s