Seuso-puzzle

Mostanában, hogy a Seuso-kincs lelőhelyének nyomozása éppen téli álmát alussza, van idő újragondolni alapvető kérdéseket is. A mai cím onnan jutott eszembe, hogy sok elemnek egyelőre nincs helye a rekonstruálni vélt összképben. Márpedig a jó megoldáshoz minden elemnek a helyére kell kerülnie!

Könnyebb helyzetben volnánk, ha ismerhetnénk a rendőrség 1990 óta zajló nyomozásainak anyagait – de hát azokat titkolják! Vigasztaljon azonban minket, hogy a legfontosabb két tanú egyikét sem ők derítették fel! Sem Somogyiné Katalin, sem Lelkes Ferenc nem került anno a rendőrség látóterébe – mindketten önként jelentkeztek. Katalin asszony 2006-os halála óta csak Lelkes az, aki – szó szerint – első kézből származó információkkal rendelkezik ! Azonban sem vele, sem a néhai Katalinnal nem sikerült igazán építő együttműködést kialakítaniuk a nyomozást vezetőknek.

Rejtély, miért kell egy 42 évvel ezelőtti ügyet még mindig titkolni? A döntő események ugyanis 1976-ban zajlottak!

A kincs megtalálására és a tárgyakkal való üzletelés, az azokért folytatott – több életet követelő – hajsza kezdetére gondolok. Noha én nem vagyok rendőr-nyomozó, de a hivatásosok titkolózása miatt kénytelen vagyok helyettük is gondolkodni, ha értelmes képet szeretnék kapni az összefüggésekről.

Tegnap óta úgy tűnik számomra, bátran újra kell gondolnunk a kincs megtalálásával és a tárgyak kezdeti hányattatásaival kapcsolatos részt. Mindkét  – fent nevezett –  tanú egybehangzóan állította, hogy Sümegh egyedül találta a kincset. Ezt mind a ketten magától Sümegh-től hallották. Kérdés, hogy Sümegh vajon igazat mondott-e nekik?

Ha igen, akkor miért verték ki a fogait s aztán akasztották fel a lelőhely közvetlen közelében, 1976 szeptemberében Brizs Károlyt? Miért ölték (mérgezték) meg Kolonics Györgyöt, Sümegh egykori munkatársát 1977 júliusában? Hogyan lehetséges, hogy ugyanazokkal a személyekkel látták őt ugyanabban a kocsmában, közvetlenül a halála előtt, akikkel Sümeghet is 1980. december 14-én, a halála napján?

hippolytos_kancso_1

Brizs és Kolonics nem tudtak semmit és nem is volt a kezükben semmi, csak úgy l’art pour l’art veszítették életüket? Kolonics kertjében kutattak is valami után – vajon eredménytelenül? Egy eredménytelen faggatózást követően miért mérgeznek meg valakit?

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s