Somogyegres Árpád-kori vára

Régészeti célú légifotózás során találta 2010-ben Czajlik Zoltán a somogyi várkutatás számára addig ismeretlen várhelyet:

Németegres 2010

A kép felirata ne zavarjon meg bennünket, az sima tévedés (mely ellen mi régészek sem vagyunk mindig beoltva!).

A sötét sáv az egykori várárok nyoma (a lazább talaj jobban beszívja a nedvességet, emiatt a színeltérés). Hasonlót korábban a magyar légirégészet egyik sajnos nemrég távozott jeles képviselője, Miklós Zsuzsa (1948-2014) talált a nem túl távoli Nak község határában is. A vár belső területe 15-18 m átmérőjű, a védőárok 6-7 m széles volt. Megjegyzem, ez a legtöbb hasonló korú – általam preklasszikusnak nevezett – 12-13. századi nemesi várra jellemző méret.

A második katonai felmérés térképe Török-domb (“Türkenhügl”) névírással, kis dombként ábrázolja az objektumot:

Németegres 2.jpg

A falu neve csak 1931 óta Somogyegres, előtte a törökök kiűzését követően betelepített lakosok nemzetiségéről ráragadt Németegres volt. A két háború közti Trianon-szindróma következtében aztán átkeresztelték Somogyegresre!

A helyszín jelenkori topográfiai térképen:

Németegres tp

Ezen már csak a dűlőút melletti kereszt jelzi számunkra az egykori vár fekvését. Az Öreg-temető felirat arra utalhat, hogy az elhagyott várhelyen utóbb temető keletkezett (ami gyakori eset!).

Nem lebecsülve a direkt régészeti célú repülések jelentőségét, jegyzem meg hogy az bizony nem olcsó mulatság! Teljesen ingyen, bárki folytathat azonban a Google Earth segítségével virtuális légirégészeti repüléseket. Különösen javaslom az időgép funkció használatát, mert míg egyik képen semmit sem látunk ugyan, de a másikon simán megjelenhet egy-egy érdekes jelenség!  A somogyegresi helyszín is látszik az egyik – 2011-ben készült – felvételen:

Németegres mh

A magyar várakra vonatkozó, most már 9000 (!) helyszínt közelítő adattáramban ezek adatait is a teljességre törekedve gyűjtöm. Ha valakinek kérdése van, bátran fordulhat hozzám az elérhetőségeim bármelyikén: http://www.oroksegvedelem.hu

A magyar állam, vagy Magyarország (régebben a Magyar Köztársaság) kormánya ugyanis – ciklusoktól és politikai irányzatoktól függetlenül – soha egy megveszekedett petákkal sem támogatta ezt a munkát. Pedig amúgy számolatlanul öntik a pénzt például “nemzeti” vár- és kastély programokra…

Azt tehát a fentiek miatt külön megköszönöm, ha – tehetsége és lehetősége esetén – valaki Maecenas nyomdokaiba lép:

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s