Budapest legrégibb kolostora

Az ország egyik legrégebbi magán alapítású bencés kolostora lehetett a budapesti határban, a XI. kerület délnyugati szélén, Kamaraerdőnél, a 7-es főút Tétényi-fennsíkra való felkapaszkodásánál épült kányai rendház.

Budapest-Kánya tp1

Nevezik kánai apátságnak is (ugye nem nehéz a bibliai kánai menyegzőre gondolni, ahol Jézus borrá változtatta a vizet), de eredetileg inkább a magyar Kánya személynévről lehet szó a helynév képződés alapjaként. A téma jeles szakértője szerint a II. Géza korából (1141-1162) ismert és a Becsegergely nemzetséggel kapcsolatba hozott Apa szlavón bán alapíthatta. Ez azonban inkább az alapítás felső határa (terminus ante quemje). Egy 1240-ből fennmaradt oklevélből konkrétan arról értesülünk, hogy Janus comes és Apa bán egy a mai Gellérthegy lejtőin létezett szőlőt adtak az apátságnak. Vagyis a monostort már valamikor előbb alapították – de hogy mennyivel korábban, arról nincs adatunk.

Hollné Gyürky Katalin az 1980-as években szinte teljesen feltárta az épületegyüttes maradványait. Összesítő – keletre tájolt – alaprajza:

Budapest-Kána

Sajnos nem tudjuk, hogy a környék felett uralkodó magaslaton épült kolostor alapítását megelőzően vajon itt is számolhatunk-e egy korábbi nemzetségi várral? Vagy legalábbis valamilyen földesúri rezidenciával, majorsággal?

Mint a fentiekből láthatjuk, még Budapest mai területének történetében is vannak jelentős nyitott kérdések!

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s