Ugróc vára

Nem tehetem meg, hogy a mai napon ne emlékezzek meg egyik legpompásabb Trencsén megyei várunkról. A Zayváralja (szlovákul: Uhrovské Podhradie) község felett, a Sztrázsói-hegység egyik magaslatán emelkedő Ugróc váráról.

 

Első ismert említésekor Mezőpilis nembeli Bás fia Péteré volt, aki 1295-ben kényszerből adta cserébe Csák Máténak. Utóbbi halálával, 1321-től királyi vár lett s az Anjou-korban az is maradt. 1389-ben aztán a lengyel Stiborici Stibor és testvérei kapták adományul. Később is Stibor vajda birtokai között szerepelt, de testvére, András birtokolta, akinek halálával, 1399-ben átmenetileg Jolsvai Györgyé lett, talán zálogul. 1410-ben ismét Stiboré, majd ifj. Stiboré. Utóbbi halála után, 1435-ben Borbála királynéé lett, majd leányáé, Erzsébeté (1439). 1446 után szentmiklósi Pongrác szerezte meg és 1453-ban V. Lászlótól megkapta örökbe. 1454-ben és később öccséé, Pongrác Jánosé (1481), utána dobozi Dánfi Andrásé (1485, 1493), majd özvegyéé, Kollár Borbáláé (1496). 1507-től a Zábláti (Hrussói) családé. 1549-ben Szilády Péter özvegyéé volt, csömöri Zay Ferenc 1562-ben kapta adományul. Attól kezdve aztán a 18.századi pusztulásáig a családjáé volt.

Zay Ferenc (1505-1570) kortársként írta meg korabeli ízes magyar nyelven Nándorfehérvár 1521-es török kézre kerülésének történetét “Az Landorfejírvár elveszésének oka e volt s így esött” címmel. Tegnap viszont egy másik Zay megmutatta, hogy nem oda Buda!

A vár periodizált alaprajza Martin Bóna nyomán:

Ugróc 2015

Szlovákia és Magyarország egyaránt az Európai Unió tagja. Mi volna, ha mi magyarok is méltóak lennénk ehhez? Talán a becsület és a tisztesség, valamint az emberség oldalára állhatnánk – véget vetve a csalásnak, a totális, minden nap sulykolt hazugságnak és a kormánypárti politikusok köztörvényes bűncselekményeinek? A milliárdok ellopásának, a földből kinövő kastélyoknak, a családtagok közpénzből és ellopott uniós támogatásokból való milliárdossá válásának?

Talán végre felébred és észhez tér a magyar nép! Tegnap óta van remény! Köszönjük, Márki-Zay Péter!

maecenatúra

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s