Kapela-hágó

A minap vettem észre egy érdekes feliratot egy horvát topográfiai térképen. A 884 m magas Kapela-hágót ábrázoló részleten a Šanci felirat a Kápolna-hegy (Vrh Kapele, 902 m) felirattól északnyugatra olvasható:

Kapela-hágó

Nem tudok sajnos horvátul, de sejtésem szerint ‘sáncok’ lehet a helynév jelentése. Megjegyzem, a térképrészlet a 23-as főúton Modrus és Jezerane között található. A Kapela-hegységen itt halad át a Károlyvárost (horvátul: Karlovac) Zenggel (horvátul: Senj) összekötő régi történelmi főútvonal. Az újkorban József-út néven is emlegették – kalapos királyunkról elnevezve. Ez a hegyvonulat képezi a Száva és a Tengermellék vízválasztóját. Másképpen mondhatnánk úgy is, hogy itt találkozik a Mediterráneum a Kárpát-medencével.

Nem nagyon messze ide ismerünk Itália védelmére létesített késő-római védősáncokat a Júliai-Alpokban és a Karszt-hegységben, jelenlegi szlovén területen. Egyelőre csak kérdésként vethető fel, hogy amennyiben a Kapela-hágónál is sáncok vannak, azok vajon az ókori Dalmácia védelmére épültek-e?

Esetleg a 9-11. századi óhorvát államot védték északi támadás ellen? Bíborbanszületett Konstantin, tudós bizánci császár híres művéből tudjuk ugyanis, hogy a horvátok a magyarokkal 950 táján a hegyek felé – azaz éppen itt – voltak határosak.

További érdekes kérdés, hogy a Kapela-hágó tenger felőli oldalán, a középkori Gecske (horvátul: Gacka) megyében még 950 táján is avarok is éltek. Sőt a Horvát-Felföldet (az újkori Modrus-Fiume és Lika-Korbava megyéket) kormányzó horvát vezetőt bánnak hívták. Ennek a méltóságnévnek is avar eredetet tulajdonítanak s a hatalmas avar birodalomalapítóval, Baján kagánnal hozzák kapcsolatba. Aki nem mellesleg – gyaníthatóan – a balkáni szlávok mai lakóhelyükre telepítője volt! Ugyanis sokak szerint a délszlávok mai lakóhelyükre költözése és letelepedése éppen az avar birodalom kialakulásával lehetett összefüggésben. Egyértelmű forrásadatunk van arról, hogy még a Balti-tenger mellett élő szlávoknak is fegyvert kellett ragadniuk az avar kagán parancsára.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar etnikum mai lakóhelyére költözésével is ugyanekkor számolhatunk.)

Történelmi nyomozásom – állami segítség híján – további támogatásra szorul:

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s