Apa vára Karcag határában

Mondhatnám,hogy nagyon keveset tudunk a Magyar Alföld középkori várairól, pláne a más országrészekben gyakori, jórészt ismeretlen történetű Árpád-kori nemesi várakról. Ezek egyikét a sajnos 2014-ben elhunyt Miklós Zsuzsa járta be 1980. május 10-én.

Saját kezű, nálam lévő vázlata:

Karcag-Apavár.jpg

A kerek – 1-1,5 m-re kiemelkedő – Apa vára halom keleti oldalán 0,5 m mély árkot érzékelt. Azóta sajnos teljesen egybeszántották az egykori Árpád-kori vár helyét, mint az Elek György helytörténet-kutató nemrég készült felvételén látható:

Karcag-Apavár.jpg

A közeli Bucsán birtokos Borsa nemzetségnek voltak Apa és Apaj nevű tagjai. Mivel a terület 1246 után már a kunok szállásai közé esett, a nemesi vár nyilván még a tatárjárást megelőzően épülhetett. 1412-ben mint Apajvára-sziget szerepel – akkor a vár már rég nem létezhetett.

A várhely a 2. katonai felmérésen és egy modern topográfiai térképen:

Itt jegyzem meg, hogy sajnos a magyar várak lexikális feldolgozását eddig semelyik magyar kormány sem támogatta egy megveszekedett petákkal sem. Pedig a magyar várkutatás legkomolyabb embereinek életműve volna az alapja! Ráadásul minden eddigi ismeretünket összegezné. Amikor 1983-84-ben elkezdtük a munkát, 3400 helyről tudtunk, azóta a szám 8500 fölé emelkedett! Az utóbbi másfél évtizedben teljesen az én magán-finanszírozásom és a nagyobb részt a személyes munkám révén.

Egy régi vártopográfiai megbeszélés résztvevői az általam vezetett (persze, utóbb ezt az ásatást is becstelen módon ellopták tőlem!) góri vár-ásatáson, 1989-ben:

Miklós Zsuzsa 1989.jpg

Miklós Zsuzsa (1948-2014), Sándorfi György (1932-1993) és a ma is aktív várkutató, 1926-os születésű Nováki Gyula.

Állami támogatás híján most csak abban bízhatunk, hogy talán van olyan magyar vállalkozó, aki segíthet egy valóban nemzeti (ezt a szót csúnyán lejáratták ugyan, de én még az eredeti értelmében használom) ügyet, az évtizedek óta nálam gyarapodó Magyar Várlexikon kiadását:

maecenatúra

 

 

Reklámok

Apa vára Karcag határában” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Dénes úr!
  Mindig nagy érdeklôdéssel olvasom bejegyzéseit. Kíváncsiságból kérdezem, hogy milyen összeg takarná be a lexikon kiadását?
  Valamint egy ideje nem hallani a Seuso ügyrôl. Van valamilyen fejlemény?

  Tisztelettel,

  Oláh Gábor

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s