Választás 2018

Új rovatot nyitok mától, melyben az előttünk álló voksolás lesz a téma. Nem óhajtok politológiai, vagy publicisztikai babérokra szert tenni, inkább a magam – illetve a véleményemre kíváncsi barátaim – számára fogalmazom meg gondolataimat. Természetesen számítok a tőlem eltérő nézetűek figyelmére is. Nem volna ugyanis rossz, ha egyszer normális vitakultúra jönne létre ebben az országban.

Egypárti rendszerben élünk immár 8 éve, noha látszólagos többpártrendszer paravánjai mögött. Mindez ismerős a ma már 50+ korosztályok számára! Most húszéves demokratikus intermezzo után, narancspárti pártállam van és ismét nem a szakértelem és teljesítmény számít, hanem a párthűség. A régi május 1-i felvonulások utánérzéseként, Kádár 1957-es tömegfelvonultatásának mintájára – megfélemlítő szándékkal – részben volt régi-állampárti aktivisták közreműködésével szervezve, lesz egy “békemenet” is a 170 évvel ezelőtti polgári forradalom évfordulóján. Lehetsz te tudatlan ökör vagy szamár is, ha a vezért szolgálod, a Párt majd gondoskodik rólad. Az agitációs és propaganda részleg pedig ömleszti a sikerekről szóló jelentéseket. Ha elég hülye és csőlátású vagy, el is hiszed nekik…vagy legalább önmagadat megpróbálod becsapni.

Az egypárti diktatúra – látszólagos önellentmondásként  – a választásokra egy nagyonsokpárt-rendszert szimulál. Persze csak azért, hogy saját párthű szavazóinak egységes tömbjével szemben minél jobban megossza a változást akarókat.

Az állandó agymosó propaganda miatt annyira módosult már az átlagemberek tudata, hogy például ha megkérdezném, 2014-ben – a legutóbbi voksoláskor – vajon a fidesz vagy az ellenzék kapott-e több szavazatot? – a legtöbben simán rávágnák,hogy a fidesz! Pedig nem! Az ellenzék a leadott voksok összesen több mint 50 %-át szerezte meg. A 45 %-os fidesz csak a saját megbuherált egypárti választási rendszerének következtében szerzett ebből mégis 2/3-os parlamenti többséget. Ráadásul úgy, hogy semmilyen programja és ígérete nem volt azon az őszinte vezéri gondolaton túl, hogy “folytatjuk”…

Most egy valamivel hosszabb ellenzéki programra tett javaslatot az ellenzék szerintem legkarakteresebb vezetője, Gyurcsány Ferenc:

NE FOLYTASSÁK!

Egy a magyar emberek képzelőerejét szemléltető és a sokunk reményeit vizuálisan megjelenítő “népművészeti alkotás”:

28423242_961341560696136_4871112263394006142_o.jpg

Nem maradhatunk továbbra is következmények nélküli ország. Hiszen szétlopták és ma is folytatólagosan lopják széjjel az országot. Az igazságba és az igaszságszolgáltatásba vetett hitet mielőbb helyre kell és lehet állítani. Ennek persze előfeltétele a narancs-pártállam bukása. Ahhoz pedig lehetőleg mind a négy komolyan vehető ellenzéki párttól felelős hozzáállás szükséges. De legalább a három legnagyobbtól (DK, Jobbik, Mszp + negyedikként talán az LMP?).

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s