Oka városfala

A burgenlandi Oggau (magyarul: Oka) jó boráról nevezetes Fertő-menti település. Első okleveles említését csak 1344-ből ismerjük (Zaka – azaz Száka formában). Ebből is láthatjuk, hogy az égvilágon semmi jelentősége az általában véletlenszerű okleves említések dátumának. Persze a történelemben járatlan “politikusok” ezeknek mégis jelentőséget tulajdonítanak, mert van mit ünnepelni a település történelmének tradíciói kapcsán. Természetesen Oka (Száka) is Nagy Lajos korában már egy – ki tudja hány évszázada – létező település volt. Véleményem szerint a mai településhálózat kialakulása legkésőbb Szent István korára lezárult! Később keletkezett település már kivétel számba megy…(hogy egy ismert kivételt mondjak: a tatárjárást követően keletkezett a várhegyre költözött Buda).

A történelmi Sopron megyében számos városerődítésről tudunk. Közülük hatnak vannak ma is látható maradványai (Sopron, Fertőrákos, Ruszt, Kismarton, Feketeváros és Oka).

Utóbbi ábrázolása 19. század közepi kataszteri térképen:

Oka kat

Láthatjuk, hogy a feketevárosihoz (Purbach am Neusiedler See) hasonlóan a telekvégeken épült pajták sora itt is a városfal részét képezte. Az 1850-es években még a két városkapu is megvolt! Ahogyan a városokban általában, úgy itt is a Szent Bertalan plébániatemplom cinteremfala képezte ellenséges támadás idején a végső menedéket.

A helytörténeti irodalom szerint az okai városfal állítólag az 1605-ös Bocskai-féle Habsburg-ellenes felkelés sanyarú tapasztalatai nyomán épült. 1619/21 között Bethlen Gábor, 1683-ban Thököly Imre, 1704-1710 között pedig II. Rákóczi Ferenc csapatai okoztak kellemetlen tapasztalatokat a környék már akkoriban is német ajkú lakosságának.

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s