Körmendről újra

A ma is impozáns, négy saroktornyos, belső udvaros, háromszintes körmendi kastély a korábbi várkastély átépítéséből keletkezett a 18. században. Hogy eredetileg mikor épült, arra nézve Koppány Tibor a 15. századot – nagyjából Zsigmond király korát – jelölte meg 1986-ben megjelent építéstörténeti áttekintésében. Nekem még 1994-ben, az akkori várostörténeti kötet vonatkozó részének megírásakor feltűnt Körmend és Kőszeg városszerkezetének hasonlósága s az a tény, hogy a Kőszegi család több tagja is Körmenden adott ki okleveleket, sőt körmendi ispánjaikról, várnagyukról is maradt fenn adat. Tehát megkockáztattam azt a feltevést, hogy már a 13. század végén felépülhetett a mai kastély helyén a körmendi vár. Ebben azonban ma már nem vagyok biztos!

Az épület újabb kutatói – nyilván Koppány Tibor nyomán – továbbra is 15. századinak tartják a négytornyos épület külső falait és a nyugati épületszárny két alsó szintjét. Részletes publikáció híján persze még az is felmerül kérdésként, vajon mi bizonyítja, hogy tényleg 15. századiak s nem későbbiek-e ezek a ma is fennálló legkorábbi falak?

Egy biztos ugyanis, a város északnyugati sarkában, a mai Kölcsey-utcai iskola helyén állt Tarnóczy-féle tornyot és udvarházat Ó-kastélynak is nevezték. Tehát elvileg semmi akadálya nincsen annak sem, hogy a középkori körmendi várra vonatkozó adatokat mind erre az egykori épületre értsük. Mindenesetre gyanús körülmény, hogy a város birtokosa, Tarnóczy András királyi ajtónállómester 1545 és 1556 között vajon miért itt lakott, ha egyszer állt volna az ő idejében a későbbi kastély előzménye is? Miért nevezték ezt az épületet Ó-kastélynak?

A feltárt körmendi északi városkapu “rekonstrukciója” a két egykori kastély között középen:

kormend-varoskapu

A város 17. század közepén keletkezett alaprajza, az északnyugati sarokban a kisebb Ó-kastéllyal, az északkeleti sarkon pedig a későbbi – ma is álló – várkastéllyal:

Körmend város k

Az Ó-kastély 1846-os térképi ábrázolása (x-el jelöltem a fenti alaprajzon is látható épületet):

Körmend 1846.jpg

Ha a Tarnóczy lakóhelyével kapcsolatos adatot komolyan vesszük, akkor felmerülhet az is, hogy a mai várkastély csak 1565 után épült. Saját, 24 évvel ezelőtti megfigyelésem Kőszeg és Körmend alaprajzi hasonlóságáról azzal a kiegészítéssel érvényes, hogy Körmenden is az északnyugati sarokban lehetett az eredeti vár! Van tehát még mit kutatni Körmend város és várai korai történetében is!

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s