Felsőőri lövők

A mai burgenlandi magyarság egykori fő helye – a járásszékhely kisváros Felsőőr (németül: Oberwart). Ma már német többségű, ami persze nem valamiféle erőszakos osztrák manipuláció következménye, hanem természetes folyamatokkal magyarázható. Anno, 1921-ben még Felsőőrön kiáltották ki a bohózat-szerű, Lajta-bánság nevű fiktív államot. Persze ezt a gagyi trükköt egyrészt nem is gondolták komolyan, másrészt meg senki sem vette be. A pár napig létezett “állam” leginkább csak a bélyeggyűjtőknek szerzett némi utólagos örömet (meg persze ürügyül szolgált a soproni népszavazást eredményező Beneš-Bánffy paktumhoz is).

Egy biztos azonban, az Őrvidéknek nevezett – három településből (Alsóőr, Felsőőr, Őrisziget) álló magyar néprajzi kistáj eredeti központja. Az itteni őrök kiváltságait már I. Károly király is megerősítette 1327-ben, közvetlenül az addig uralkodó nyugat-magyarországi kiskirályok, a Kőszegiek hatalmának összeomlását követően.

A megelőző fél évszázadban viszont még a tartományurak magánhadseregében vitézkedtek az őrök (latin: custodes) és a lövők (latin: sagittarii). Akkor is, amikor 1289-ben I. Albert osztrák herceg, későbbi német király ellen kellett védekezniük a Kőszegi fivérek: Iván, Miklós és Péter (utóbbi veszprémi püspök) parancsnoksága alatt.

A nyugat-dunántúli lövők – számomra új – adata merült fel az első katonai felmérésen:

Felsőőr 1

A várostól délre olvasható “Das Leber Gebürg” feliratban szereplő Leber természetesen nem a májjal azonos, hanem a régi magyar Lövő németbe átvett formája. Ugyancsak Leber feld a neve Köpcsény (Kittsee) nyugati határában az egyik középkori mosoni Lövő falu helyének – melyet most már csak az ottani templomrom jelez.

Jelenleg a kórház feletti magaslat az elkerülő út mellett:

Felsőőr Lövő-hegy

Érdekes történelmi kérdés, hogy vajon mikor keletkezhettek a környékbeli Őr és Lövő helynevek? Ami biztosan állítható, hogy több mint ezer éve! Olyan helyeken is vannak ugyanis a történelmi osztrák tartományok területén, melyek legkésőbb a 990-es években, tehát mintegy 1030 évvel ezelőtt már végleg német (osztrák) kézre kerültek.

A kérdés tehát az, hogy 900 után, vagy még régebbi korszakban jöhettek-e létre? Vagyis az őrök és lövők szervezete az Árpád vezette törzsszövetségnek, vagy még az Avar Birodalomnak köszönheti-e vajon a létrejöttét?

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s