Dérföld várkastélya

A Répce-menti kastélyokról szólva meg kell említsük a lassan 70 éve lebontott dérföldi Esterházy kastélyt. A németül Dörflnek hívott település nevének magyar jelentése ‘falucska’. A mai Burgenland kevés eredetileg is német nevű települése közé tartozik. Első okleveles említése 1390-ből ismert, amikor Zsigmond király a Kanizsai család tagjainak zálogosította el a lékai váruradalmat, melynek ez a falu is a tartozékai közé számított.

1566-ban aztán Kanizsai Orsolya – már mint Nádasdy Tamás nádorispán özvegye – Szentgyörgyi Gábornak, férje egykori titkárának adományozta Dérföldet. Hozzáköthető a várkastély építése, melynek befejezését egy 1592-es évszámos felirat keltezte. Utóbb, 1659-ben Nádasdy (III.) Ferenc, a “magyar Krőzus” vásárolta vissza, de aztán 1666-ban el is adta Hedly Mátyás udvari tanácsosnak. Tőle 1686 előtt került Esterházy Pálné Thököly Éva tulajdonába, aki itt is halt meg 1716-ban. Az épület nagyobb újjáépítése 1695-ben hozzá és Pál herceghez köthető. Több zálogbirtokostól eltekintve – egészen az épületegyüttes 1945-ös, háborús károk miatti pusztulásáig  – az Esterházy vagyon részét képezte.

Ábrázolása 1690 táján (Matthias Greischer):

Dérföld Gr.JPG

Az épületegyüttes alaprajza (Könyöki József, 1880):

Dérföld

Térképi ábrázolása 1911-ből:

Dérföld 1911

Lakóhelyemhez fűződő érdekesség, hogy a dérföldi uradalomnak egy nagy csepregi szőlőbirtok is a részét képezte!

A helyszín mai térképen:

Dérföld tp

A kastély maradványait 1950 körül bontották le. Koppány Tibor több 20. századi fényképét is említi, melyek azonban előttem még ismeretlenek. Közelében egy Maria Bründl – Szentkút búcsújáró hely található, 1677-ben épült kis kápolnával.

kék

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s