Seuso 108

Az országgyűlési választás előtt 12 nappal viszonylag nehéz politikamentesen írni a Seuso-kincs évtizedek óta megoldatlan kérdéseiről. Különösen ma, amikor Nyíregyházán megnyílik a jelenlegi kormány által 13 Milliárd forintért vissza- (?), de mindenképpen megszerzett 14 ókori műtárgy vándorkiállítása. A szerzés módjával kapcsolatos óvatos megfogalmazás annak szól, hogy egyelőre sajnos nincsen bizonyítva a lelet magyarországi eredete (noha az szerintem is gyakorlatilag kétségtelen).

Magam csak a mostani kormány idején, 2011-től találkoztam a kincs ügyével. Egy biztos, sajnos érdemben ez alatt a 7 év alatt nem történt szinte semmi. A korábbi történetet magam is csak közvetett adatok révén ismerem. Ha én lettem volna illetékes nertársak helyében, már az első segítő bejelentésem alapján, hetek alatt tisztáztam volna mindent. De, jegyezzük meg, a múltat már nem tudjuk megváltoztatni – a lelőhely feltárása a következő kormány hivatali idejére marad.

Hol tartunk most? Mi lenne, ha szabad kezet és persze pénzt kapnék a helyszíni kutatáshoz? Két munkahelyen kezdenénk hozzá a terepi munkához. A piros vonallal jelzett feltételezett “alagút” két végpontján:

bányahely szintvonalas

Az északi, Úrhida felőli lejtőn részletes terepfelmérést kell készíteni, majd geofizikai módszerrel előzetesen megpróbálhatjuk felmérni a kincsesládákat rejtő ókori tárna pontos helyét. Megjegyzem, mérés nélkül is nyilvánvaló a számomra, hol célszerű az első kutatóárkot megnyitni. Felszínen látható jelenségek elárulják azt.

.A feltételezett ókori bánya déli bejárata a “római bányának” nevezett nagy gödör területén van. Itt jutott(ak) be annak idején Sümegh (és társai). A narancs sávozás  az ókori bányaművelés meddőhányóját jelöli.

A térképen látható terület 1964-ben készült légifelvétele (piros karika: az északi bejárat):

északi oldal 1964.jpg

Arra meg már nem is merek gondolni, hogy egyszer talán megismerhetjük az eddig titkolt rendőrségi adatokat is. Tényleg nem akarok ma nyíltan politizálni! Habár egy elméletileg szabad országban miért is ne tehetném?

Az ember tényleg nem érti, miért kell évtizedekkel ezelőtti bűnügyeket és a tudományos kutatást érintő adatokat ebben az országban titkolni? 2018-ban ott tartunk, hogy még 30 évvel ezelőtti dolgokat is rejteget előlünk a “hatalom”. Amelyik elméletben a mi megbízásunkból és a mi pénzünkből tevékenykedik  – csak sajnos a fejünkre nőtt, korlátoz bennünket és még a becsületességéről sem vagyunk meggyőződve.

Summa summarum, a bizakodásom mégis töretlen abban az értelemben, hogy amire sem 2016-ban, sem 2017-ben nem került sor – arra az idén lehetőség nyílhat. Bár, ahogyan a régi kuplerájos hasonlat mondja, a nagyobb sikerhez nem a bútorokat, hanem a személyzetet kell lecserélni (félreértés ne essék, nem a témával foglalkozó régész kollégákra gondoltam)! A régészetet illetően bőven elegendő volna, ha mentesíteni lehetne a területet a politika és a politikus-bűnözés befolyásától s meg lehetne tisztítani a korrupciótól. A “közigazgatást” pedig valóban azzá kellene tenni, ami a nevéből következne s ami méltó lenne egy szabad, demokratikus, normális európai országhoz. A mostani félfeudális állapotokból ki kellene végre mozdulni. A feltételes módot csak a jelenlegi helyzettel együtt élő kollégák iránti udvariasság íratja velem. Egy lobbinak ugyanis biztosan nem rossz, hogy bizonyos kasszák felett rendelkezhet. A helyzeten két irányba kell majd változtatni: növelni kell a valóban tudományos célokra felhasználható költségvetést s átláthatóvá is kell azt tenni.

Például azért, hogy ne kizárólag magamnak és a téma iránt elkötelezett barátaimnak kelljen finanszíroznunk közcélú kutatásainkat:

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s