A somogyi Szőcsény

Azért hangsúlyoztam a címben Szőcsény várának somogyi mivoltát, mert a név hasonlósága miatt összekeverhető Szécsény nevű társaival. A Marcali-hát nyugati lábánál egykor létezett mezőváros helyén ma egy Somogyzsitfa határához tartozó puszta található.

A ma álló Szent Vendel-kápolna a középkori mezőváros templomának felhasználásával, annak alapjaira épült. Körülötte ma is jól láthatóak a 16. századi végvár árkai. Igaz, a helyzet jóval összetettebb annál, mint amit Giulio Turco 1572-ben készült felmérésén láthatunk:

Szőcsény T Copy

A vár 1988-ban készült felmérése és annak általam – Kőnig Frigyes nyomán – értelmezett változata:

Jól látható, hogy a mai kápolna a középkori templom keleti felének felel meg. A törökök pedig, miután 1575-ben elfoglalták az addig magyar végvárat – komoly bővítést valósítottak meg (a három új déli bástyára gondolok). A máig fennmaradt árkok alapján azonban úgy tűnik, a kékkel jelzett hármas árokrendszer valószínűleg (de a két külső árok  biztosan) még egy korábbi periódus maradványa lehet. Talán az Árpád-kori somogyi Bő nemzetség szőcsényi ágához köthető s a késő középkorra már elenyészett.

Tehát a középkori mezőváros temploma alighanem egy korábbi vár területén épült. Az 1572 előtt megvalósult palánkvár már ehhez a templomhoz épült hozzá.

A kora újkori térképek várábrázolásait nem kell komolyan venni! Így csak az érdekesség miatt mutatom be Natale Angielini olasz hadmérnök 1569-ben készült térképének részletét:

Szőcsény NA 1569

A Seczen feliratot ugyan Szécsénynek olvasnánk, de élő nyelvi formája: Szőcsény!

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s