Rendszerváltás holnap?

Történelemmel foglalkozó emberként kíváncsian várom 2018. április 8-át. Lehetséges persze, hogy nem történik semmi… De az is benne van a lehetőségek között, hogy még a dédunokáink is ünnepelni fogják, mint szerencsés történelmi fordulópontot!

Megosztott az ország persze – mikor nem volt az? A kérdés az esedékes 12. rendszerváltás időpontja és mikéntje! Persze mondhatnánk azt, hogy tucatnyi még a szilvás gombócból is sok, nem a száz év alatt kis hazánkban előfordult politikai rendszerből! Íme:

-1918 – a Monarchia 67-es rendszere (“boldog békeidők”)

1918 vége-1919 eleje – polgári demokratikus rendszer (1. köztársaság)

1919 tavasza és nyara – a kommün

1919 ősze-1944 ősze – a keresztény-nemzeti Horthy-rendszer

1944 ősze-1945 eleje – Szálasi-rendszer

1945-1947/48 – a második köztársaság

1947/48-1956 – Rákosi-rendszer

1956. október 23-nov. 4. – forradalmi epizód

1956-1989 – Kádár-rendszer

1989-2010 – harmadik magyar köztársaság

2010-(2018?) – Orbán-rendszer

Sok-e vagy sem, véleményem szerint az Orbán-rendszer napjai – szerencsés esetben az órái is – meg vannak számlálva. Ahogyan 1941 áprilisában Teleki Pál is világosan előre látta Hitler – s vele az akkor rosszul állást foglaló Magyarország – bukását. Pedig a pillanatnyi látszat nem azt jelezte.

1918 tavaszán sem látszott még a történelmi Magyarország bukása. Sőt! Márciusban aláírták a breszt-litovszki, majd májusban a bukaresti békét. Úgy tűnt, iszonyatos áldozatok árán ugyan, de  a központi hatalmak megnyerik az első világháborút s aztán folytatódhatnak az 1867 óta tartó “boldog békeidők”…

Most az a kérdés, visszatérünk-e a történelem főutcájára? A hazánk békés, normális, polgári értékrendet valló, szabad ország lesz-e hétfőtől? Európát, a civilizációt és a demokráciát választjuk-e holnap? Vagy még elegen lesznek a hazudós tolvajok által megtévesztettek ahhoz, hogy ismeretlen – de remélhetően rövid – ideig tovább hosszabbítsák hazánk balsorsát? Káposzták lesznek-e az emberek, akik megszavazzák a kecskét?

Vagy értelmesen, normálisan és becsületesen gondolkodó polgárok? Akik nem tűrik tovább a szemérmetlen közpénz lopást, valamint az emberek kiskorúnak nézését, a gyermek mesékkel való traktálást és az óvodás szintű ijesztgetést.

orban-hattal

 

Reklámok

Rendszerváltás holnap?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s