A magyar balsors

Ma van a magyar költészet napja. Négy és fél éve nincs köztünk verseket is író apám, id. Dénes József (1933-2013). Pontosabban, rajtam és volt kollégáin keresztül azért részben mégiscsak valamennyire tovább “él”…

IM000125.JPG

IM000125.JPG

Hozzám hasonlóan – ma ő sem lenne túl vidám. Megkérdőjeleződne számára is az általa 41 tanéven át oly elkötelezetten végzett pedagógusi, irodalom- és történelemtanári munka értelme. Megkérdőjeleződne az emberek jóságába, a becsületbe és a tisztességbe vetett hit.

Persze túlzásokba se essünk! A torz, egy párt által alaposan meghekkelt – ráadásul egyenlőtlen és még csalásokkal is terhelt – választási rendszer eredményei nem a társadalom valós megoszlását rögzítik. A valóságban “csak” mintegy 32 % jutott el odáig, hogy nyíltan megtagadja az erkölcsöt és az általuk kreált eredményt Kossuth-nótával ünneplő félnótás, az országot telehazudó közpénztolvajokra, maffiózókra szavazzon.

Szegény Kossuth Lajos is foroghat a Kerepesi-úti sírkertben. Őt az Orbán által elbolondított honfitársaink most csak “libsi”-nek bélyegeznék. Szégyen! József Attilát, Ady Endrét szintén nem említeném. Olyan gyalázatban meg pláne nem vennék részt, hogy úgy teszünk, mintha minden rendben volna! Nagyon nincs rendben.

A lakóhelyemen, Csepregen még az országos átlagnál is jóval fájdalmasabban alakultak az arányok, itt a politikailag aktív emberek 49 %-a rajong a hazug, erkölcstelen tolvajokért. Szíve joga persze mindenkinek azt támogatni,ami éppen a kedvére való. Felmentést nem ad ugyan, de a korrektség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy természetesen nem 1200 velejéig gonosz ember szavazott Kim Dzsongun vagy Erdogan magyar hangjára! Sokuknál a tájékozatlanság, meg egyszerűen a “tartsunk a többséggel – abból baj nem lehet” – hamis tudata volt a motiváló tényező.

S hogy tettleg is megemlékezzek a költészet napjáról, apám egyik – ma is aktuális – verse 1993-ból:

Játsszunk?

A labda felpattant,

Visszaesett.

A játékos csak lesett,

Ez az eset.

Gyere játsszunk színházat!

Igazat fogunk mondani,

A Valót.

Nem bántunk senkit, csak

Röptetjük a szót.

S míg röpködnek a szavak,

Minden de minden a régi marad.

 

(Zárójelben jegyzem meg, ma azt mondaná a volt tanítványainak, akik vasárnap a balsorsunk meghosszabbítására szavaztak, hogy “szégyelld magad fiam, leülhetsz, megbuktál, egyes!”)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s