Gyulakuta-Várhegy

Ma ünnepli névnapját a magyar terepi várkutatás eddig legtöbb munkát végzett igazi atyja, Nováki Gyula! A most 91 éves régész ma is dolgozik, első 1952-ben megjelent publikációja óta, immár 66 éve mindig érdeklődéssel várjuk új és mindig érdemi újdonságot hozó írásait. Isten éltessen Gyula Bátyám!

A Gyula keresztnévről jutott eszembe, hogy elődeink s magunk eddigi terepbejárásaihoz képest, még mindig sok nyitott kérdés van. Például az erdélyi, Kis-Küküllő menti, marosszéki székely község, Gyulakuta (románul: Fântânele) határában is található egy Várhegy.

Már a Székelyföld nagy monográfusa, Orbán Balázs (1830-1890) érdeklődését is felkeltette, de határozottan nem ismerte fel a helynévnek alapot adó objektumot. A magas hegyélen keresett romok hiányát a kövek esetleges elhordásával magyarázta.

Gyulakuta tp.jpg

Magam a várhelyet a piros karikánál keresném, vagy valamivel följebb, a gerincen. A domborzati térkép magasság ábrázolása nem árulja el pontosan a helyet. Az sem lehetetlen, hogy feljebb, a vízválasztó gerinc valamelyik magaslatán keresendő az egykori vár (lásd a nyilat). Van ugyanis példánk a nevek “elvándorlására” is. De mégis valószínűbb a karikánál, mert Orbán egyértelműen a Bikás- és Szele-patak közti hegyélt említi.

Az utóbbi helyszín műholdképen:

Gyulakuta mh.jpg

Miféle vár lehetett? Melyik korszakból? Orbán Balázshoz hasonlóan magam is a középkort, annak is a korábbi részét, a 12-13. századot venném  gyanúba. Ugyan Gyulakutát – a környék több településéhez hasonlóan – csak 1332-ben említi ránk maradt írott adat, nyilván sokkal régebbi eredetű lehet. Hogy ki volt a névadó Gyula? Sajnos nem tudjuk. Ad absurdum eszünkbe juthatna Szent István anyai nagyapja, az idősebb  erdélyi Gyula, vagy nagybátyja az ifjabb Gyula is (de ezt kevésbé tartanám valószínűnek). De persze a falu névadója és a feltételezhető vár építtetője nem okvetlenül ugyanaz, sőt szinte biztosan nem az…

Ha valaki járt már a hegyen, kérem ne mulassza el a tapasztalatait velem is megosztani! A teljességre törekvően gyűjtöm ugyanis – a “magyar állam” nevű képződmény minden segítsége nélkül (sőt a vállalkozókat sújtó jelentős közterheit viselve) a Kárpát-medence őskortól újkorig terjedő valamennyi korszakba tartozó erődítésivel kapcsolatos ismereteinket, adatainkat. Elérhetőségem:

maecenatúra

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s