Mosonszolnok templomerődítése

Ma egy napjainkra már nem érzékelhető templom-erődítésról írok! Magam is csak a napokban, egy kuruc-kori téma tanulmányozása során figyeltem fel rá.

Horvát gyalogosok 1707. december 19-én a Moson megyei, Magyaróvártól nyugatra található Szolnokon, a cemeterium (templomot környező temető) kőfal-kerítése közé menekültek a kurucok elől. Béri Balogh Ádám – a híres kuruc brigadéros ütött rajta itt Draskovich János gróf labanc csapatain. A támadás annyira sikeres volt, hogy magának a császári altábornagynak a személyes holmijait (hintaját, lovait stb.) is zsákmányként szerezték meg a kurucok.

Mosonszolnok 1

Az első katonai felmérés térképe még – sematikus módon – jelzi az antiochiai Szent Margit titulusú templom körüli kőfalat! Ennek köszönhették a Draskovich seregében szolgáló horvát legények, hogy Béri Balogh Ádám lovasai nem kaszabolták le őket. Az is következik persze mindebből, hogy nem szabad komolyan vennünk a műemlékjegyzék megállapítását, miszerint a templom csak a 18. század második felében épült volna!

Zárójelben jegyzem meg, a falu neve arra utalhat, hogy a Tisza-menti Szolnok megyének nevet adó személy egy időben mosoni ispán is lehetett. A térképen olvasható német Zaning alak pedig leginkább a magyar név hangutánzó formában – konkrét értelem nélkül – való átvétele lehet.

További kérdéseket vet fel a falu belterülete és a környező szántóföldek határán látható “sánc” is. Különösen, hogy az a nyugatra, a Nezsider (Neusiedel am See) vezető út két oldalán is folytatódik.

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s