Soltszentimre templomromja

A Duna-Tisza-közének talán legjelentősebb ismert templomromja található az Akasztó határából 1919-ben kivált Szentimre-puszta területén. Pusztaszentimréből aztán utóbb Soltszentimre lett. A lakott településtől messze, 4-5 km-re kint a pusztában, csaknem teljes magasságban álló tornyáról Csonkatoronyként ismert a környékbeliek között. A Várak, kastélyok, templomok legfrissebb számában írt róla ismertetést Fazekas András Kristóf és Pánya István.

Ők tették közzé a rom területén 1961-ben végzett ásatás összesítő rajzát:

Soltszentimre 1961.jpg

A rajz alapján úgy tűnik nem találtak román kori periódust. Ha komolyan vesszük Pamer Nóra – akkor még tapasztalatlan – régésznő korabeli megfigyeléseit, akkor az eredeti Szent Imre templom helyét másutt kell(ene) keresnünk.

Ugyanis 1211-ben már említi egy oklevél az akkoriban a dunaföldvári bencés apátság birtokában volt Szentimre helységet. Tehát a templomának is állnia kellett. Persze jöhetnénk egy nyomtalanul eltűnt fatemplom elméletével is… Vagy mégiscsak ott volt a korábbi templom is, de a nyomait egyelőre nem sikerült megfigyelni? Ha valamit, a templomok helyét ugyanis nem igazán szokták változtatni!

Másik érdekes dolog az erődítettség kérdése. A Google Earth 2012-ben készült felvételén védőárokra utaló sötét elszíneződést látok a templom körül négyszögletes alakban, legerősebben a déli és keleti oldalán:

Soltszentimre mh

Mindenesetre ez is egy érdekes adalék a Magyar Alföld középkori templomaival kapcsolatban! Általános tanulság, hogy akár egy már többször is megkutatott lelőhely sokadik vizsgálata is indokolt lehet!

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s