Az avarok sáncai és fővárosuk

Ma egy kis retró! Fénymásolatban van meg a gyűjteményben egy 2001. április 19-én a Vas Népe hasábjain megjelent, velem készült kis beszélgetés:

DJ 2001-04-19 Vas Népe.jpg

A képaláírások sajnos felcserélődtek, amit jeleztem is a bescannelt cikken. De ennek igazából nincs jelentősége! Az avar védősáncokról és a velük nem összekeverendő ‘Hring’-ről,  a kagáni székhelyről (“regia avarorum”) akkor mondottak ma is érvényesek. Azóta természettudományos kormeghatározások révén be is bizonyosodott a Székelyföldön található sáncokról, hogy azok valóban avar koriak! Tehát nem a “magyar” időben (értsük ezalatt az Árpád honfoglalását követő évszázadokat) épültek, hanem korábban!

Gubancosabb a kagáni székhely kérdése! Ugyan logikus volt az akkori ötletem Kiskőrös kapcsán, de ma már nem érvényes! A korai történelem sokak által kevésbé ismert, enciklopédikus tudású és briliáns elméjű, nagyszerű ismerője volt – a sajnos korán elhunyt – Vékony Gábor (1944-2004). Nekem olyan szerencsében volt részem, hogy legközvetlenebb munkatársa lehettem már egyetemistaként s utána is pár évig. Neki volt az a véleménye, hogy a Kiskőrös-Vágóhíd lelőhelyen előkerült, jórészt kifosztott, de nagyon gazdag sírok (lásd a jobboldali képen látható nyakéket) akár a kagáni családéi is lehettek.

Mai tapasztalatommal azonban már nem vélelmeznék összefüggést Kiskőrös neve és a körkörös, gyűrű-szerű értelmű ‘Hring’ között. Kiskőrös neve ugyanis a kőrisfával kapcsolatos! A gazdag sírok pedig önmagukban nem igazolják a kagáni központot.

Megjegyzem, a szintén kiváló, néhai Bóna István (1930-2001) ötlete szerint akár a solti Tétel-hegy is lehetett volna az avar kagánok székhelye – de persze nem volt! Ha másra nem, arra feltétlenül jók voltak az ott eddig folytatott kutatások, hogy erre a negatív eredményre jutottak.

Magam újabban a korábban véltnél jóval komolyabb kontinuitást, települési – sőt állami folyamatosságot vélek látni az ún. Avar Birodalom és az Árpádok későbbi királysága között. Vékony Gábor eredményei nyomán úgy gondolom, hogy az Avar Birodalom a bolgárral egyesülve a 9. században is fennmaradt s annak az Árpád vezette “honfoglalás” – egy közép-ázsiai türk csoport hódítása – révén szétzilált régi szervezetét újította fel a 10. század végén Géza nagyfejedelem és Szent István.

A Dunától keletre eső avar főváros pedig természetesen a pesti belváros helyén feltételezhető!

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s