Himod-Tetves-halom

Minap lettem figyelmes a környék helyneveit tanulmányozva a Tetves-halomra. A Répce és a Köles-ér közti – árvizek idején vízzel borított területből kiemelkedő mesterséges dombot jelez a térkép.

Elvileg szóba jöhetne, mint magányos tumulus (halomsír). Ennek azonban ellentmond a terület fent jelzett adottsága. A Rába és a Répce vízjárta völgyeiben, árterületein viszont a közelben is ismerünk hasonló fekvésű Árpád-kori vagy késő középkori várakat, kastélyokat. Elég talán említenem a közeli Babót-Feketevár vagy Répcelak-Várdomb várait.

Himod a 15. században s később is a győri püspökök birtoka volt. Neve alapján eredetileg egy német lovagé lehetett (Heim). Megjegyzem, Sopron megyében elég sok település neve hasonló eredetű (Dág, Dör, Ebergőc, Gyirót, Tata, Ligvánd, Locsmánd, Kecöl, Vica).

Himod-Tetves-halom

A Google Earth 2010-es felvételén:

Himod-Tetves-halom 2010

A középkori Sopron megye várait is tovább tervezem kutatni. Mint a fenti példából is látható, még egy általam viszonylag jól ismert területen is kerülnek elő újdonságok!

(Megjegyzem, apai dédapám révén magam is egy Naumburgból Sopronba költözött német “lovag”, Carl Litfass – magyarosan Litfass Károly nyomda-alapító leszármazottja vagyok. Elemér nagyapám magyarosította a nevünket Dénesre. Nem csak magam foglalkozom a múlttal, hanem már a dédapám is a Sopronmegyei Régészeti Társulat tagja volt.)

maecenatúra

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s