Mihályi alsó kastélyhelye

A Sopron megyei Mihályiban található a Dunántúkl egyik legismertebb és legszebb – középkori eredetűnek tartott – koraújkori várkastélya. Koppány Tibor, majd újabban Koppány András és társai által volt több alkalommal is részletesen kutatva s helyreállítva.

Az eredeti birtokos Csák nemzetségbeli Mihályi családtól házasság révén került Mátyás korában a Ládonyiakhoz. Ládonyi István 1470-ben vette feleségül a “fiusított” (az ősi ingatlan vagyon öröklésére alkalmassá tett) Mihályi Ugron Zsófiát. Tőlük a – szokásoknak megfelelően – legkisebb fiuk, Miklós örökölte a régi rezidenciát. 1529-ben Sopron megye közgyűlése bizonyította hogy Ládonyi Miklós alispán a Kis-Rába ismételt kiáradásai által veszélyeztetett lakóhelye helyett a falu északibb részén foglalt magának új rezidencia-helyet.

Az adatra utolsó írásai egyikében hívta fel a figyelmet Koppány Tibor (1928-2016), a régi magyar kastélyok eddigi legjelentősebb, kiváló kutatója.  Közös terepbejárásaink, kastélylátogatásaink során sokat tanultam tőle! Önzetlenül megosztotta velem a Nyugat-Dunántúl kastélyaival kapcsolatos – még publikálatlan – eredményeit is.

Az alsó kastély helye:

Mihályi tp1

Mihályiban is van tehát még további kutatnivaló! Fogalmunk sincs vajon mióta lakhatták ezt a régen eltűnt középkori kastélyt?

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s