Szakály-Ürgevár

Ma kettős szempontból is “nehéz” esetről lesz szó. Egyrészt az Ürgevár elnevezés tréfás névadásnak tűnik – ami persze önmagában nem zár ki semmit. Másrészt terepen és légtérből egyaránt negatív eredménnyel, alaposan vizsgált helyről van szó.

Wosinsky Mór – a jelenlegi szekszárdi múzeum névadója – a 19. század végén alapos terepbejárásokat végzett, aki az eredményeit – akkoriban úttörő módon – már térképen is ábrázolta. Későbbi elkötelezett utódai, Torma István és Miklós Zsuzsa igyekeztek az 1896-ban publikált eredményeket újra ellenőrizni. Érdemben nem találtak sem a Wosinsky által említett középső bronzkorra, sem erődítésre utaló adatot. Az ördög azonban nem alszik!

Mi van akkor, ha nem jó helyen kerestek? Wosinsky ugyanis erdőtelepítésről írt, de a térképen jelzett nagy alapterületű út menti magaslaton a korábbi térképeket végignézve, sohasem volt erdő! A vele nyugatról szomszédos, erődítésre jóval alkalmasabb dombtetőn viszont annál inkább:

Szakály-Ürgevár tp

A halastó feletti erdős domb műholdról:

Szakály-Ürgevár 2007

Mindig hangsúlyozom, a várkutatásból sz őskori objektumokat sem hagyhatjuk ki! Időnként pedig talán nem teljesen haszontalan az egyszer már negatívnak tűnt adatokat sem újra és újra elővenni.

maecenatúra

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s