Keménfa-Keresztúr

Szatlóczki Gábor: Vár a várban c. kiváló áttekintésének köszönhetően figyeltem fel egy eddig számomra ismeretlen zalai helyszínre, a Zala és Vas megyék határvidékén létezett Keresztúrra. Itt egy mozgó sereg bázisát képező ideiglenes erődítményt (fortaliciumot) építettek a 15. században.

Alsólendvai Bánfi Pál keresztúri kapitányai, Baranyai Benedek és Hollósi Gergely Hodászon (Hegyháthodászon) és Szentpéterfalván (Hegyhátszentpéteren) követtek el  bizonyos hatalmaskodásokat az Erzsébet királyné és I. Ulászló hívei közti polgárháború idején, 1442-ben (részben csak évekkel későbbi, 1446-os említésekből ismerjük az adatokat).

Ezt a Keresztúrt a mai Keménfa nyugati határában létezett Keresztúr-pusztával azonosíthatjuk. Utóbbi a helyi néphagyomány szerint valaha kulcsos város volt. Kő templomának első okleveles említését 1345-ből ismerjük.

A Zala-folyó völgye felett uralkodó magaslaton épült templom körül alakíthatták ki az erődítményt (fortaliciumot):

Keménfa-Keresztúr

A helyszín terepi értelemben még felderítetlen. A 10.000-es szerint a templom valószínű helyét, a domb legmagasabb pontját elbányászták. Talán a templom értékes kőanyagának elhordását követően alakult ki a térképen látható bolygatott állapot.

maecenatúra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s