Tömörkény vára

Az Alföld várai ma is kevésbé ismertek. Pedig van köztük olyan, melyről pontosan tudjuk, hogy mikor és miért épült. Például a tömörkényi.

Kezdjük a miérttel! Tömörkény várát a törökök a tiszai hajózás útvonalának biztosítására építették 1561-ben, a Szegedről Szolnokra vezető víziút védelme volt a célja. Fennmaradt Csányi Ákos Nádasdy Tamáshoz intézett levele, melyből megtudjuk hogy Dervis szegedi szandzsákbég nagy mennyiségű fát halmoztatott fel két “kastély”, Csongrád és Tömörkény építéséhez. A bég “nagy, temérdek szemű, igen hosszú vasláncokat csináltat”, mert “az réveken akarják a kastélyokat csinálni”.

A felépült vár első parancsnoka Abdullah aga lett, helyettese pedig Behrám Abdullah tizedes.

De hol állt a tömörkényi palánkvár? A Dél-Alföld sajátos településtörténete kapcsán ez is egy tanulságos eset! A ma létező Tömörkény községtől két faluval távolabb, a mai Baks határában! Az első katonai felmérés térképe még jelzi a Tiszához közeli szigeten lévő tömörkényi templomromot:

Baks-Tömörkény 1.jpg

Ugyanez a hely Baks keleti határában, a mai térképen:

Baks-Tömörkény tp1.jpg

Márpedig az ismert 16. századi palánkvárakat törökök és magyarok egyaránt igyekeztek szilárd épület – például templom – köré építeni. Az eddig ismert műhold képeken azonban nem látni semmit. Ez módszertanilag helyesen úgy értékelendő, hogy “nem látunk semmit”. Utóbbi természetesen nem azonos azzal, hogy akkor nem is ott volt! Arról nincs tudomásom, hogy vajon a templomrom konkrét helye megvan-e? Vagy esetleg elpusztította, vagy elfedte azt a modern térképen látható gát építése? Mivel 1565/66-ból már török lovas alakulat itt állomásozásáról is tudunk, az is elképzelhető, hogy az egykori sziget egészét erődítették – tehát a török palánk nyomait a térképen jelzett perem helyén kell keresni.

A török lovasoknak az egri magyar végváriak egészen idáig, Szeged térségéig hatoló portyáit kellett szemmel tartaniuk.

támogatás 2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s