Apáti Andornok vára

A jeles középkor-kutató, Zsoldos Attila írt korábban a kérdésről (Aetas 2005/4. 5-13.). Egy 1277-es oklevélben olvasható elbeszélés szerint Apáti Andornok más hűtlenekkel együtt a várába zárkózott, de hamarosan átadta azt Csák nembeli Péter nádornak. Elég egyértelmű, hogy az 1275/76 telén zajló polgárháború egyik eseményéhez, a Zalaszeg mellett vívott csatát követő eseményről van szó. Andornok és társai nyilván a harcban vesztes Kőszegiek familiárisai, vazallusai voltak (innen a “hűtlen” minősítésük).

Kérdés az, hogy vajon melyik várba menekültek? Az oklevél elég világosan fogalmaz, Andornok fia Andornok várába (castrum Andronici filii Andronici). Na jó, de hogy hívták a várat?

A kérdésre Zsoldos Attila azt a nem túl meggyőző választ adta, hogy az Apátihoz legközelebb eső, homályos korai történetű Kemendről lehet szó. Pedig van egy kézenfekvőbb lehetőség is! Ha egyszer Apáti Andoronoknak hívták az illetőt, akkor a vára is leginkább Apátiban keresendő!

Egy lehetséges helyszín a Google Earth felvételei közül:

Nemesapáti mh

Ugyanez térképre jelölve:

Nemesapáti tp

(Megjegyzem, Kemend éppen a csatát megelőző hónapokban cserélt gazdát egy közvetett – de világos – adat szerint. Léka várát adták érte a Kőszegieknek a Hahót nembeli Csányiak ősei. Tehát elvileg oda is menekülhettek volna Andornokék – feltéve persze, hogy a Csányiak is a lázadókkal tartottak akkor!)

kék

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s